Те обаче уточниха, че това не означава признаване на властта на талибаните

Европа и Съединените щати ще дадат пари на Афганистан, но това не означава, че признават властта на талибаните. Това уточнение направиха лидерите на страните от Г-20. Вчера те се договориха да изпратят пари, стоки от първа необходимост и друга помощ, за да предотвратят хуманитарна катастрофа в Афганистан.

Пекин настоява за отмяна на всички санкции срещу Афганистан

Откакто талибаните взеха властта преди два месеца икономическата обстановка в и без това бедната страна се влоши допълнително. Премиерът на Италия Марио Драги нарече преговорите с талибаните „неизбежни”. Според финансиста контактът не означава официално признание и тепърва талибаните ще бъдат съдени по делата, а не по думите им.

„Мисля, че няма да спечелим нищо, ако цялата финансова система на Афганистан рухне. Това би означавало, че и хуманитарната помощ ще спре да отива там. Винаги е трудно да намериш точния баланс, но не може просто да гледаш как 40 милиона души потъват в хаос. Ако не се намесим, дори елементарни неща като електричеството ще спрат”, посочи германският канцлер Ангела Меркел.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.