Инициативата е на СЗО

Световната здравна организация представи днес предложен екип от учени, чиято задача е да разглеждат нови патогени и да предотвратяват бъдещи пандемии, плюс съживяване на спрялото разследване за произхода на COVID-19.

Групата от 26 експерти ще бъде натоварена с разработването на нова глобална рамка за проучвания за произхода на възникващите патогени с епидемичен и пандемичен потенциал. Тяхната компетенция включва SARS-CoV-2, вирусът, който причинява болестта COVID-19.

Освен кризата с COVID-19, през последните години се появиха голям брой високорискови патогени като MERS, вируса на птичия грип, ласа, марбург и ебола.

СЗО обяви по-рано тази година, че ще създаде Научно-консултативна група за произхода на нови патогени.

„Появата на нови вируси с потенциал да предизвикат епидемии и пандемии е природен факт и въпреки че SARS-CoV-2 е най-новият такъв вирус, той няма да бъде последният“, каза ръководителят на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

„Разбирането откъде идват новите патогени е от съществено значение за предотвратяване на бъдещи огнища с епидемичен и пандемичен потенциал и изисква широк спектър от експертни познания. Ние сме много доволни от нивото на експертите, избрани за SAGO от цял свят, и очакваме с нетърпение да работим с тях, за да направим света по-безопасен", допълни той.

СЗО: Препоръчваме подсилваща доза ваксина срещу COVID-19 за хора с отслабен имунитет

26-те предложени членове, избрани сред повече от 700 кандидатури и търсени в редица дисциплини, подлежат на двуседмично обществено обсъждане. Те включват Кристиан Дростен, ръководител на Берлинския институт по вирусология. Някои от експертите са били в съвместната научна мисия на СЗО в Китай, която разследва произхода на COVID-19. Това са Марион Коопманс от Нидерландия и Хун Нгуен от Виетнам.

Съгласно заданието групата трябва да дава на СЗО независима оценка на всички налични научни и технически открития от глобални изследвания за произхода на COVID-19. Тя също така трябва да съветва здравната агенция на ООН относно разработването, наблюдението и подкрепата на следващата поредица от проучвания за произхода на вируса, включително „бързи съвети“ относно оперативните планове на СЗО за прилагане на следващата серия от проучвания за произхода на пандемията, и да съветва за допълнителни проучвания.

ЕМА одобри бустерна доза от две ваксини срещу COVID-19

СЗО смята, че е жизненоважно да се разкрие произхода на най-тежката пандемия от век. Известно е, че досега е убила повече от 4,85 милиона души.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС