Не е ясно на каква територия са се разпространили

Поне четирима души са задържани за 24 часа за фалшиви сертификати за ваксинация. Това стана ясно от брифинг на Районната прокуратура във Велико Търново. Около 500 лева е струвал неистинският документ, сочи разследването до момента. 

„Установени са поне четири лица, които са си предавали последователно личните данни, респективно - обратно сертификатите им, за да достигнат до крайните „потребители” или клиенти и съответно са получавали заплащане за това”, уточни говорителят на Районната прокуратура във Велико Търново Тотко Тотев. 

Акция в Кюстендил срещу издаването на фалшиви COVID сертификати

Властите не дадоха отговор от колко време е функционирала групата за издаване на фалшивите сертификати и на каква територия са се разпространили те. Акцията в медицинския център в Кюстендил от днес е свързана с разследването. 

„Установена е съпричастност на друго лице от Кюстендил при посредничеството за издаване на сертификатите. Установено е и откъде са издавани, което е наложило действия в медицински център в Кюстендил”, добави още Тотев. 

 

Органите на МВР са тръгнали по следите на евентуално престъпление, след като са получили сигнал за мъж от Велико Търново, който разпространява фалшиви COVID сертификати. Той е задържан. В телефона му е открит разговор с жена, която вероятно е последният купувач на фалшив тест. До момента са установени 4 фалшиви теста. Двама от притежателите им вече са напуснали страната.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.