Дейвид Еймс беше прободен с нож в църква

Британската полиция съобщи, че убийството вчера на депутата Дейвид Еймс в Есекс е терористична атака, предадоха агенциите. Разследването се ръководи от отдела за борба с тероризма на полицията в Лондон. В съобщение в ранните часове на днешния ден полицията в британската столица окачестви нападението като терористична атака и допълни, че в хода на разследването "е разкрит потенциален мотив, свързан с ислямистки екстремизъм".

Шейсет и девет годишният Еймс от Консервативната партия на премиера Борис Джонсън беше прободен многократно с нож при нападение вчера по обед в методистка църква в Лий он Сий, източно от Лондон. На местопрестъплението беше задържан 25-годишен мъж по подозрение в убийство, а полицаите иззеха и нож. Служителите на спешната медицинска помощ опитаха да спасят живота на депутата, но не успяха.

Убиха с нож британски депутат в църква (ВИДЕО)

Полицията не разкри самоличността на заподозрения. Тя предполага, че той е действал сам и не издирва други хора във връзка с убийството, макар че разследването продължава.
"Като част от разследването се извършват претърсвания на два адреса в района на Лондон", допълни полицията.

По информация на "Скай нюз" арестуваният мъж е британски гражданин от сомалийски произход.
Политици определиха убийството като посегателство срещу демокрацията, а почитта си към него отдадоха представители на целия политически спектър във Великобритания, но и местните жители на Лий он Сий, които организираха бдение в негова памет.

Консервативната партия прекрати всякакви свои предизборни прояви до второ нареждане.
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и първият дипломат на ЕС Жозеп Борел изразиха съболезнованията си. "Атаката срещу официални представители на изборни длъжности е атака срещу демокрацията", заяви Блинкън.

Джонсън почете паметта на убития депутат

"Шокиран съм и съм потресен от ужасното убийство на члена на парламента сър Дейвид Еймс. Поднасяме съболезнования на семейството, приятелите и колегите му", коментира Борел в Twitter.

Знамената на всички британски правителствени сгради ще бъдат свалени наполовина в памет на убития депутат. Еймс е женен с пет деца. За пръв път е избран в парламента през 1983 г. През 2015 г. е посветен в рицарство от кралица Елизабет за обществената си служба и става сър Дейвид. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА