Детската игра се превърна в спорт с награда €10 000

Любима на поколения детска игра се превърна в състезателна дисциплина. Българин участва в първото по рода си Световно първенство по игра с балон. То се проведе в Испания.

Терен 8 на 8 метра, осеян с препятствия - там състезатели от 32 държави си припомниха любима детска игра с балон. Първият, който се впуска в надпреварата с амбицията да стане и световен шампион в категорията, е българинът Цветан Младенов. „Голяма емоция е”, казва той.

Руската федерация по бокс издигна с балон 40-метрова икона (ВИДЕО)

Цветан представя България на шампионата, но всъщност живее отвъд границите на родината си вече 17 години. „Живея в Испания, но съм българин. Изправих се срещу перуанец, но той беше много добър и не можах да го победя”, разказва мъжът.

Целта на играта - да не допускаш балонът да падне в твоето поле, но да накараш съперника да го изпусне.

Пътят нa 18-годишния Франческо към върха започва именно от победата в мача срещу българина, но титлата - първи световен шампион на игра с балон - печели след друг оспорван двубой. „Истината е, че все още не мога да повярвам какво се случи. Много съм щастлив. Благодаря на Бог, че ми даде възможността да постигна този успех”, коментира Франческо.

Балон "открадна" парите на рожденичка (СНИМКИ)

Младежът получава признание за победата си както по цял свят, така и у дома – лично от президента на Перу - Педро Кастильо.

Идеята играта с балони да се пренесе в света на големите тръгва на шега – от видео в социалните мрежи. „В началото на пандемията, докато бяхме затворени у дома, се сетихме за тази игра от детството. Така започнахме да снимаме и качваме в интернет клипчета, докато играем. Една сутрин се събудих и видеото ни имаше милиони харесвания”, разказва състезател от САЩ.

Сред зрителите на клипа са звездата в отбора на Барселона – Жерар Пике и един от любимците на тийнейджърите в интернет платформите – Ибай Янос. Двамата се заемат с това играта да се превърне в световно известен спорт. „Понякога трябва да излезеш от зоната си на комфорт и да опиташ нещо ново. Горди сме, че го направихме и това първенство наистина се случи. Хората се забавляваха”, заяви Пике.

Цветан не се отказва да покори върха в този нетрадиционен спорт. „Ще опитам да отида на следващия шампионат и да го спечеля”, категоричен е той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.