Необходими са най-малко още 80 000 души за транспортната индустрия

71% от стоките на американската икономика разчитат на сухопътен транспорт, но камионите, които превозват тези стоки са само 4% от превозните средства по пътищата.

В момента в САЩ има рекорден недостиг на шофьори. Необходими са най-малко още 80 000 шофьори за транспортната индустрия.

Според Крис Спиър, ​​президент и главен изпълнителен директор на Американската асоциация за превоз на товари, това е с 30% повече от времето преди пандемията, когато транспортната индустрия е имаше недостиг от около 61 500 водачи. 

В момента десетки кораби, които чакат със седмици да бъдат разтоварени, защото няма кой да извозва товарите.

Президентът Джо Байдън поиска пристанищата на Лос Анджелис и Лонг Бийч да оперират по 24 часа 7 дни в седмицата за да се ускори освобождаването на стоките и на корабите, но компаниите вносители нямат достатъчно шофьори, които да поемат и извозват стоките.

От Асоциацията смятат, че проблемът може да бъде разрешен с двупартийния план за инфраструктурата, ако той бъде одобрен от Конгресът.

Това ще позволи да се влеят пари в транспорт и да бъдат обучени около 3000 младежи.

В момента водачите на ТИР трябва да бъдат над 21 години, а идеята е да бъдат включени в тази дейност и шофьори на възраст между 18-20 години.

Източник: БНР