Вълна от политически реакции след заповедта за ограниченията

Вълна от политически реакции след заповедта за по-строгите мерки в страната. Няколко партии поискаха оставката на здравния министър, а бившият премиер Бойко Борисов критикува и президента Румен Радев заради действията на служебното правителство. 

Според бившите управляващи от ГЕРБ предлаганите мерки нарушават конституционните права на хората. 

„Искаме оставката на Стойчо Кацаров. Той отдавна не е легитимен здравен министър”, заяви Десислава Атанасова. 

„Румен Радев ясно трябва да избере дали да печели избори, или да печели животи”, призова проф. Костадин Ангелов.

Колко време ще важат сертификатите за ваксинирани и преболедували

Повод за критики към президента намери и лидерът на партията Бойко Борисов. „Нужен е локдаун за правителството. Да се затвори и да се маха. Кое е успешното на служебното правителство, ръководено лично от Радев?”, категоричен е Борисов.  

Оставката на здравния министър поискаха и от БСП, ВМРО и НФСБ. В своя позиция от левицата посочват, че предлаганите мерки за зелен сертификат не са приложими в България. Искат оставката на министъра, защото не бил в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава.

Отговорът на д-р Стойчо Кацаров дойде от Министерския съвет. Според него без спазване на мерките и ваксиниране, проблемът с COVID-19 няма да бъде решен. „Ако някоя от политическите партии си представя, че е възможно да се случи това, то тя си представя една магия. На нея няма да ѝ трябва здравен министър като мен, на нея ще ѝ трябва здравен министър магьосник. Да извади от малкия си джоб една кърпичка и да омагьоса нашата страна и всички проблеми да се решат отведнъж. За съжаление, това не може да стане”, смята министърът.

Опашки от желаещи за ваксини и сертификати (ВИДЕО+СНИМКИ)

От „Продължаваме Промяната” дадоха ново предложение за мярка в кризата. „Всички хора, които са били болни или прекарали коронавируса, и имат високи нива на антитела, да имат същия статут като тези, които са ваксинирани. Това трябва да се представи през безплатен тест”, заяви съпредседателят на формацията Кирил Петков. 

„Изправи се БГ! Ние идваме!” ще внесат жалби във Върховния административен съд и в Комисията по защита от дискриминация срещу изискването за зелен сертификат.

„Ако министърът на здравеопазването не проумее общественото напрежение и гражданското недоволство, можем да се включим и ще се включим в протестите”, заяви Мая Манолова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.