Сайтът за издаване на документа се срина, хиляди се питат как ще отидат на работа

Точно в полунощ зеленият COVID сертификат става задължителна част от живота ни. Въвеждането на мярката предизвика полярни реакции и дори хаос. Пред пунктовете за ваксинация и тестове се извиха безкрайни опашки, наложи се спешно разкриване на нови.

 "Зелените" сертификати падат, когато има висок брой ваксинирани

Системата на „Информационно обслужване” се срина няколко пъти, докато към нея имаше огромен брой заявки за издаване на сертификат. Бизнесът обяви бойкот на мерките, а хиляди хора си зададоха въпроса могат ли утре да отидат на работа без такъв документ. Огромни притеснения и за родителите. София официално влезе в тъмночервената зона и всички ученици, дори най-малките, ще трябва да си останат у дома. Всичко до тук предизвика и вълна от политически реакции. А образователният министър Николай Денков беше нападнат от протестиращи пред Министерския съвет.

Протестиращи нападнаха министър Денков (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новите мерки, обявени вчера от здравните власти, предизвикаха сериозно недоволство и напрежение в тези сектори, които ще работят със сертификати както за посетителите, така и за служителите. В обща позиция от фитнеси, ресторанти, молове, хотели и културни обекти настояха заповедта на здравния министър да бъде спешно пренаписана и в нея да се включват всички сектори от обществения и икономически живот на страната. В противен случай заповедта ще бъде бойкотирана и може да се стигне до ежедневни протести.

На този фон изникнаха много други въпроси. Как точно да става организацията по приемането на зелените сертификати от посетителите и кой ще работи в болниците и социалните домове, ако служителите откажат както ваксина, така и тестове.           

Всички ученици от София-град и от общини в пет области - на онлайн обучение

Като директор на верига спортни магазини от над 300 кв. м. Аксиния Баева все още не знае как точно ще се приемат клиенти от утре.

„В момента обмисляме организацията, тъй като ние нямахме никакво време да се подготвим с пускането на заповедта, което е със срок на действане ден и нещо”, казва тя.

А клиенти вече казват, че ще започнат да пазаруват онлайн, но няма да влизат в магазина с документ. И докато големите вериги мислят вариант за реорганизация на работата, то малките бизнеси - като ресторантът на Станислав, затварят от полунощ.

„Имаме 58 души персонал на трудов договор, които ние не знаем какво ще ги правим. В момента сме оставени от утре да не работим”, оплаква се той.

НОВИТЕ МЕРКИ: Опашки от желаещи за ваксини и сертификати (ВИДЕО+СНИМКИ)

От бранша се притесняват, че ще се стигне до масови фалити. Затова обявиха пълен бойкот

„Става дума, че се забранява на определени групи хора да ходят на работа. Един сервитьор няма същите права в момента, както човек, който работи в офис, държавна администрация или друг бизнес, който не попада в заповедта”, каза Ричард Алибегов.

Фитнеси също са готови да нарушават заповедта. „Ние по никакъв начин не можем да принудим нашите хора, които работят при нас, да се ваксинират. Ще бойкотираме заповедта и клиентите са добре дошли в залите”, закани се Петър Ангелов.

"Информационно обслужване": Теглят сe по над 1000 сертификата на минута

В недоволството на бизнеса здравният министър видя политика. "Каквото и да предприема като министър, аз ще бъда атакуван в предизборната кампания”, заяви д-р Кацаров.

А от утре зеленият сертификат става нужен и за всички медицински работници. В столичната Пета градска болница 150 служители са без ваксина. На практика, казва директорът, болницата трябва да спре да приема пациенти.

Как ще работят социалните домове с новите мерки срещу коронавирус

„Напрежението е голямо и сутринта колегите декларираха, че са готови да излязат в платен или неплатен отпуск заради тази заповед. Ние оставаме без лекари, те не са съгласни да идват на работа при тези условия”, обясни Борил Петров.

Много медици използваха последния възможен момент, за да се имунизират и се наредиха пред пунктовете, тъй като казват, че тестове на всеки 48 часа не са вариант. От утре служителите в социалните домове също ще ходят на работа с документ. В един от центровете от семеен тип за настаняване на деца в Карнобат почти никой от персонала не е с ваксина. Според управителя на Центъра единственият изход е задължителна ваксинация. С новата заповед не се цели задължително ваксиниране, каза д-р Кацаров.

„Мерките са противоепидемични, не засягат правото на труд на хората да работят. Това не са мерки, които принуждават хората да се ваксинират”, категоричен бе здравният министър.

Според експертите по конституционно право мярката със зелените сертификати може да доведе до вълна от съдебни претенции към държавата.

Колко време ще важат сертификатите за ваксинирани и преболедували

„Това е остро дискусионен въпрос,но при всички положения може да се претендира една много явна форма на дискриминация”, смята д-р Борислав Цеков.

 А за много обекти остава неразбирането не само как да гарантират достъп до работа на служителите си, но и как да проверяват посетителите.

„Този сертификат може да е на Петър, а да го показва Стоян. Някой може да предяви претенции към нас, че сме приели фалшив сертификат - ние нямаме полицейски функции, за да проверяваме лични карти”, каза Мирослав Пашов.

Здравните власти поясниха, че на входа трябва да се проверява само дали човек има сертификат. Истинската проверка за валидността и чий е сертификатът ще правят органите на реда, ако дойдат на проверка в обекта.

„Ние не искаме хората, които проверяват сертификатите, да проверяват дали те са истински, фалшиви или нещо подобно. Но контролните органи след това ще могат да правят проверка на тези сертификати”, поясни д-р Димитър Петров. За целта властите планират тези проверки да станат по-чести.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.