Не се смята, че той ще е много по-заразен от оригиналния

Световната здравна организация наблюдава новата разновидност на
варианта Делта коронавируса, съобщи ДПА.

Подвидът AY4.2 има две допълнителни мутации, съобщиха от СЗО. Неотдавна експерти съобщиха за ръст на разновидността във Великобритания. Русия също регистрира първите си случаи, за зараза с разновидността съобщават също от САЩ, Дания и Германия.

Според германския институт "Роберт Кох" разновидността AY4.2 е засечена около 280 пъти в страната от месец юли досега.

Изследователите не смятат, че разновидността ще е чувствително по-заразна от оригиналния вариант Делта, който бе засечен първо в Индия в края на 2020 г.и вече е доминиращ в целия свят.

Опашка за COVID тестове се изви пред "Пирогов"

Преди два дни ръководителят на групата за изследване на ваксините на университета в Оксфорд Андрю Полард каза пред Би Би Си, че подвидът на варианта Делта на новия коронавирус вероятно няма да промени ситуацията с COVID-19.

Междувременно директорът по извънредните ситуации на СЗО Майк Райън каза на пресконференция в Женева, че нарасналото социално общуване на закрито с настъпването на зимата в Европа след премахване на ограниченията в много страни води до ръст на инфекциите с COVID-19 в много страни в Европа.

Отново над 4500 случая на COVID-19 за денонощие

"Повече от ограниченията вече не действат в много страни. И виждаме съвпадението с настъпването на зимата, когато хората се прибират вътре, на закрито. Въпросът е дали ще преживеем същото като миналата година и здравните системи отново ще бъдат поставени под натиск", каза той. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА