В страната ни има достатъчно дози от всички препарати

Интересът към ваксинация у нас продължава да е засилен. Пореден ден с опашки за имунизация в страната. От ваксинационни пунктове в Русе дори алармират, че вече има недостиг на някои препарати.

От изпълнителната агенция по лекарствата успокоиха, че има достатъчно налични дози от 4-те разрешени ваксини.

Пунктове за ваксина в метрото и по моловете ще работят през уикенда

Най-предпочитана ваксина в страната ни остава тази на Pfizer/BioNTech. От препарата у нас има над 2 милиона дози ваксини. Над 300 хиляди са наличните дози от ваксината на Jansen. От агенцията по лекарствата уверяват, че количеството ваксини у нас е достатъчно.

За трети пореден ден интереса към имунизиране не спира, като само за вчера за поставени над 28 хиляди ваксини. На места медицински лица алармираха, че вече има липсващи ваксини.

Половин час преди началото на работното време пред един пунктовете в Русе вече имаше чакащи за ваксина. Два часа по- късно стана ясно, че препаратът на Jansen е изчеран.

Гневни хора имаше и заради липсата на Moderna, макар че тези които чакали за втора игла, се обадили в пункта от предния ден и били записани.

„Трябваше да получа втора доза Moderna, а сега става ясно, че такава няма в града”, казват хора пред пункта.

„В момента работим с два вида ваксини, Pfizer/BioNTech и Jansen. При хора със заболявания, и сърдечни проблеми, лекарите се въздържат от поставяне на Jansen”, казват медицинските сестри.

В страната има 7 милиона ваксини от всички разрешени препарати – увериха от Агенцията по лекарствата.

„От ваксината на Jansen към момента са доставени над 600 хиляди дози, като приложените са около 240 хиляди. Т.е. близо над 300 хиляди са налични”, каза Богдан Кирилов.

Той допълни, че за всички налични към момента ваксини, произведени през юни месец срокът на годност е не 6 месеца, а 9 месеца.

И личните лекари ще изписват безплатни лекарства за COVID-19

„Срокът на годност на ваксините, които в момента се намират на територията на страната е с достатъчна продължителност до края на годината има партиди, които изтичат. Също така през месец януари, февруари и март”, добави Кирилов.

От Агенцията отчитат и сериозен ръст на поставените дози ваксини на 10 дневна база. И днес за пореден ден срив в системата за ваксинация остави десетки хора да чакат за имунизация с часове.

За последните 2 дни в страната ни са ваксинирани над 40 хиляди души, 12 хиляди от тях са избрали еднодозовия препарат. Следващата седмица в страната ни се очаква да пристигнат още 170 хиляди дози от ваксината на Jansen.