Зам.-председателят на ДПС смята, че с това избирателите на партията питат сънародниците си дали ги приемат за равни

За първи път в 30-годишната ни демократична история ДПС вади свой кандидат за президент. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ води битката за „Дондуков” 2.

„Издигането кандидатурата на Мустафа Карадайъ за президент на България е дълбок политически ход от страна на ДПС. Чрез него избирателите на партията питат сънародниците ни дали ги приемат за равни",  каза в предаването „На фокус с Лора Крумова” заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Според него Карадайъ е „политик от изчезващ вид, който е преминал през всички етапи на живота и развитието си с труд и упоритост". Политикът вярва, че е дошъл моментът да се провери дали българите могат да изберат за държавен глава човек от ДПС.

„Румен Радев не влезе в ролята на президент, защото не я разбра. Той не бе медиатор между политическите партии", изрази мнението си Цонев и добави, че президентската институция е замислена като основен фактор при възникване на кризи, именно президентът е медиатор, който да накара партиите да съставят кабинет. Служебните кабинети на Румен Радев били проспали времето, когато е трябвало да се води информационна кампания за ваксинация срещу COVID-19.

Йордан Цонев заяви, че за ДПС темата „Пеевски” е затворена, но се притесняват от задкулисието, което отстранява политици и това, според Движението, е кръгът „Капитал”, който е разцепил СДС и НДСВ.

„Пеевски е жертва на кръга „Капитал”, на неговия главен художествен ръководител Иво Прокопиев. Това е група, която рисува черни образи, отстранява неудобни политици. Видя се после, че нищо от нарисуваното не е вярно. Зная какво прави този кръг, с колко медии разполага, как разцепи СДС, как разцепи НДСВ. Всичко това го зная”, заяви Цонев.

„Пеевски се занимаваше дълго време с това да изкара на светло този кръг. Това ги фокусира срещу него и те успяха да му обрисуват онзи образ, който стана лесен за употреба, дори и зад граница. Случаят „Пандора” е много показателен. Вадят името му за 2 офшорни компании, които той е декларирал. Казват, че не ги е декларирал, но той е декларирал компанията-майка. Законът изисква деклариране на компанията-майка”, обясни Цонев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.