Антиепидемичната мярка влезе в сила напълно

От понеделник - проверки и глоби за липса на зелени сертификати! Антиепидемичната мярка влезе в сила напълно и вече се налагат санкции за неспазването й. Здравните власти инспектираха в търговски центрове, заведения, кина и театри - обекти, в които се събират хора на закрито, както и на открито. В София от рано сутринта в понеделник бяха извършени над 40 проверки Установено беше, че организацията е добра. Не липсваха обаче и глобени – както в столицата, така и в цялата страна.

Обядът в пловдивско заведение беше прекъснат от изненадваща проверка. Oтвън всички трябва да са със сертификати или PCR и антигенни тестове. Така за минути десетки,  седящи навън, се оказаха в нарушение.

СРИВ В СИСТЕМАТА: Опашки от чакащи за сертификат в Бургас

„Казаха, че можем да седнем. Ние дойдохме, питахме, дали може да обядваме, казаха вътре не може, вънка може да седнете”, заяви Христомир.

„Малко за нас е безсмислено. Нали е на открито. На закрито- не може”, посочва сервитьорът Борислав.   Клиентите бяха помолени да напуснат, а на управителя на заведението е съставен констативен протокол.

А столичните здравни инспектори тръгнаха към големите молове в града. С тях влиза и екип на NOVA.  По сигнал- на един от входовете в търговски център няма служител, който да проверява за зелени сертификати.

Ще сработят ли зелените сертификати за справяне с COVID-19

„Сега ще слезем надолу да видим дали има такъв човек”, посочва Любомир Бързев – РЗИ-София. Там обаче ни посреща служител, който прави проверка.  А обиколката на инспекторите продължи с полицията. „Бяха обиколени шест обекта, различни по вид – хранителни, нехранително, за техника”, заяви Бързев. 

„Провериха се  сертификатите на служителите на обектите. На всеки един входовете на мола, както и  до асансьорите и ескалаторите е разположена охрана, която проверява всеки един от гражданите за зелен сертификат”, допълни проверяващият от РЗИ.

Преболедували COVID-19, установен с антигенен тест, остават без зелен сертификат

Нарушения не са открити. Сред изрядните клиенти е и Ивко Тронков: „Това е отвартителна работа.  И просто си ходите така с телефона  -като пропуск.  Не  странно, ами доста глупаво. Но като помисля, че другите държави е по-зле. Ние сме си добре”.

От мола, здравните власти влизат в голяма спортна зала. Инспекторите провериха  20 трениращи. Един от тях се оказа без сертификат. Затова ще бъде глобен.  „Беше връчена и покана към управителя на фирмата. Също за съставяне на акт”, заяви  Любомир Бързев – РЗИ-София.

Глобата за липса на  сертификат е от 300 до 1000 лева при първо провинение, а при следващо нарушение санкцията скача до 2000 лева.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.