Това обяви по време на брифинг транспортният министър

Застраховката на кораба „Вера Су” ще покрие разходите по изтеглянето му. Това обяви на брифинг транспортният министър Христо Алексиев. 

„Говорили сме със застрахователите. Те ще приемат разходите, които сме направили. Ако това не стане, ще бъде заведен иск срещу корабособственика и застрахователите”, поясни той.

Край на сагата "Вера Су": Изтеглиха кораба от местността "Яйлата"

Алексиев благодари на всички, които са се включили в спасителната операция.

„Наложи се да направим много сложна операция. Успяхме! Успяхме да спасим екипажа, успяхме да запазим човешкия живот при една много сложна операция и тежки атмосферни условия. Успяхме да освободим товара от кораба и да опазим както околната среда, така и здравето на хората. Успяхме да изтеглим безопасно кораба, при положение че корабособственикът работеше в обратна посока – корабът да бъде потопен. Това също не се случи. Успяхме да го съживим и да бъде стациониран на спокоен пристан, където ще продължат някои операции", обясни Алексиев.

Според него не е нормално да сме единствената европейска морска държава без спасителен кораб, без процедури и готовност.

„Заварих пълен разпад и безотговорност. Нямахме никакви планове и процедури. Хората не бяха подготвени за такава операция. Техниката беше тотално скапана. Дори се наложи да я ремонтираме, защото беше в безобразно състояние, близко до скрап. Проведоха се много разговори със специализирани спасителни фирми, които заявиха, че по това време на годината не биха предприели такава операция", каза още министърът на транспорта. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.