Британският The Independen изтъкна няколко ползи от отказване на месото

Пристрастеността към месото, особено към червеното и обработеното като наденички и бекон, отдавна се свързва с повишен риск от развитие на цяла поредица заболявания, включително рак на червата.

Ново проучване на учени от университета в Оксфорд разгледа консумацията на месо във връзка с редица други неракови заболявания, които досега не са изследвани в тази връзка.

Проучване сред 475 000 възрастни британци и публикувано в BMC Medicine установи, че тези участници, които ядат червено и преработено месо три или повече пъти седмично, имат по-висок риск от коронарна болест на сърцето, пневмония, диабет, дивертикуларна болест и полипи на дебелото черво. Установено е, че честата консумация на птиче месо е свързана с по-висок риск от гастроезофагеална рефлуксна болест, гастрит и дуоденит, възпаление на тънките черва, дивертикуларна болест, засягаща дебелото черво, възпаление на пикочния мехур и диабет.

Звездите, които казаха "не" на месото (ГАЛЕРИЯ)

Няма съмнение, че са необходими повече изследвания, но отсега може да се твърди, че това проучване нанесе още един удар на месната диета.

Костите на веганите са по-чупливи

И така, защо си струва по-често да се отказваме от месото, включително за цели, които не са свързани със здравето? Британският „The Independen” изброява някои от причините:

1. Спестява пари

Яденето на месо, особено висококачествено, може да бъде скъпо. Обратно, зеленчуците, бобовите растения и зърнените култури са евтини, като същевременно са питателни и засищащи.

2. По-креативни в кухнята

Няма какво толкова да се прави с парче пържола, освен да се сложат подправки, но когато става въпрос за патладжан, целина или гъби, можете да се развихри въображението и да добавим много повече вкус. И винаги може да приготвим пържени картофи като гарнитура.

3. Повод да се опитат непознати досега зеленчуци

Сега е сезонът на йерусалимския артишок -земна ябълка, алабаша, цикорията и лилавите броколи. Не сте ги опитвали преди? Сега е моментът това да стане.

Ако сте решили да ядете само безмесна храна, трябва да знаете това

4. Децата няма да задават неудобни въпроси кои селскостопански животни ги карате да ядат

Вместо това разговорът вероятно ще се обърне към това защо трябва да ядат тези зелени неща, които са в чинията. Понякога печелиш, а понякога и губиш...

5. Чувствайте се еко

Отказът от месо поне веднъж седмично има безспорни ползи за околната среда. Намаляването на консумацията на месо може да подкрепи усилията за борба с изменението на климата, намаляване на емисиите на парникови газове и намаляване на количеството ресурси, използвани в производството на храни като вода и земя, включително жизненоважни естествени абсорбатори на въглерод. Само си представете колко добро можете да направите, като се откажете от месото повече от веднъж седмично.

6. Подкрепа за биоразнообразието

Яденето на по-малко месо ще помогне да се забави намаляването на естествените местообитания и прочистването на дивата природа. В същото време изборът на органични зеленчуци, където е възможно, означава подкрепа за земеделие без пестициди, което, от своя страна, е от полза за пчелите и други насекоми-опрашители. Присъединете се към големия цикъл на живота.

7. Подкрепа на зеленчукопроизводителите

Независимо дали става дума за компания за дистрибуция на излишъци от зеленчуци, местен фермер или независим магазин за хранителни стоки, в който винаги сте искали да отидете, но не сте могли, опитайте. В хладилника ще има повече свободно място - използвайте го разумно.

8. За приятелите вегетарианци

Никога повече няма да решите, че ризото или салата са подходяща вечеря за някой приятел вегетарианец. Когато най-сетне отново успеем да поканим гости, ще можем да организираме изцяло вегетарианско пиршество, което ще зарадва дори поканените любители на месо.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС