Той се лекувал вкъщи, защото в лечебните заведения няма места

Заразен с коронавирус чака 9 дни преди да бъде хоспитализиран, въпреки че състоянието му налагало да е под лекарско наблюдение. Людмил Авджиев е на 71 години. Въпреки че е изключително енергичен, вирусът го поваля на легло. Преди дни състоянието му се влошава, а сатурацията му пада до 80. Принуден е обаче да поведе битка с COVID-19 от вкъщи.

„Сам се оправям. Аз не разбирам от лекарства, дъщеря ми казва какво да пия. Оказа се, че трябва да мина на венозно лечение”, разказа мъжът.

Дъщеря му – Ралица, опитвала многократно да намери болница, но без успех. „Беше ад. Спеше по 22 часа. Не можеше да става, да се движи”, разказва жената.

ОТНОВО РЕКОРД: Близо 7000 нови случая на COVID-19 у нас

В понеделник, след поредното позвъняване на Спешна помощ, пристигнал екип от медици, а баща й бил откаран в болница, но до хоспитализация отново не се стигнало. 

„Направиха изследвания, рентген. Изчакахме два часа да излязат резултатите. След което дойдоха и казаха, че няма да го приемат. Резултатите били много лоши, но нямало места и не зависело от тях“, обясни Ралица.

Притеснена от състоянието на баща си, жената прави нов опит да се свърже със спешните медици. Този път в присъствието на екип на NOVA. Казват й, че линейка може да пристигне най-рано след 4 часа. За изненада на Ралица медиците идват само час след обаждането. На терен е изпратен доктор Мохамед Алибрахим. Първата му задача е да премери сатурацията на Людмил.

„Сега е 88, но няма остра дихателна недостатъчност“, обяснява специалистът.

Обясниха кога ще се въведе локдаун в България

За да се подобри сатурацията, се налага да му се постави инжекция. След прегледа заключението на спешния медик е категорично: „Пригответе нещата, отиваме в болница. Ще се обадя на шефката на смяна. Трябва да му намерим място”.  

Доктор Алибрахим установява и друго – един от важните за лечението на Людмил медикаменти, досега не бил прилаган. За спешните медици остава най-сложната задача – да бъдат открити болница и легло за Людмил. Преди това обаче е нужно състоянието на мъжа да се стабилизира в линейката. 

След първите глътки въздух, чакани дълго от Людмил, доктор Алибрахим продължава консултации по телефона къде да бъде настанен пациентът.  В крайна сметка късметът на Людмил се усмихва и той е приет във ВМА. Въпреки това, според доктор Алибрахим, мъжът е трябвало да постъпи в лечебно заведение много по-рано.

От Спешна помощ заявиха за NOVA, че в момента има недостиг на интензивни легла за тежки случаи на коронавирус. Места за пациенти, които се нуждаят от лекарско наблюдение, обаче има. И добавиха, че спешните медици работят без почивка, за да помогнат на всекиго в нужда. Но призоваха хората да търсят помощ на спешния телефон, само ако заболяването протича тежко, защото линейката, която ги обслужи, може да спаси нечий живот на друго място. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.