Правителството отпуска средствата за лекарства, медици на първа линия, антигенни тестове за деца

Министерският съвет прие проект на постановление за одобряване на допълнителни разходи в размер на 12 500 000 лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г.

Средствата са за поддържане на резерв от лекарствени продукти в лечебните заведения за болнична помощ и готовност при възникване на недостиг в следствие на извънредната епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19. Целта е достъп на всички пациенти, нуждаещи се от спешно осигуряване на качествени, ефективни и достъпни лекарства.

Списъкът на лекарствените продукти, съдържащи се в резерва, лечебните заведения, в които ще се съхраняват, както и указания за осигуряване, отчетност и контрол на разходването на тези лекарствени продукти са определени в заповед на министъра на здравеопазването.

С друго правителствено постановление са одобрени допълнителни разходи и трансфери по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. в размер на 38 600 000 лв. Приемането на Постановлението се налага поради удължения срок на извънредната епидемична обстановка до 30 ноември 2021 г. и необходимостта да се осигури устойчивост на мярката за предоставяне на допълнителни възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с изпълнение на дейностите, свързани с мерките за превенция и борба с COVID-19.

Обясниха кога ще се въведе локдаун в България

Осигуряването на ежемесечно допълнително възнаграждение за медиците на първа линия в размер на 1 000 лв. нетно е ефективна и устойчива мярка за справяне с разпространението на COVID-19 и съществен фактор за мотивация на медицинските кадри.

По бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 г. са одобрени също така допълнителни разходи в размер на 13 000 000 лв., с които се предвижда да се закупят неинвазивни бързи антигенни тестове подходящи за изследване на деца, при които се използва слюнка вместо назофаренгиален секрет за откриване на SARS-Co V-2.

Цели етажи в болниците се преструктурират в COVID отделения

Препоръката за скрининг на децата в училищата е включена в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка. Там е посочено, че при осигурени безплатни тестове и съгласие най-малко на 90% от родителите в конкретното училище, децата ще бъдат изследвани поне веднъж седмично.

Фактите за Делта плюс: Какво се знае за новия вариант на COVID-19

Регулярното тестване на ученици в условията на епидемично разпространение на COVID-19 е широко разпространена практика в редица европейски и други държави, с което се цели да не допускат асимптомни и пресимптомни носители на новия коронавирус в училищна среда и да се гарантира безопасно и присъствено обучение.

Предвижда се да се провежда изследване на учениците от начален курс на обучение преди началото на учебните часове.

COVID-19: Увеличават се областите в тъмночервената зона

Със средствата се предвижда да се закупят около 1 600 000 бързи антигенни теста, което ще позволи тестване на децата от началния курс на образование ( от I до IV клас) два пъти седмично, в рамките на един месец.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК