Според ЕК тази практика създава риск за целия съюз

Край на така наречените "златни паспорти". Министерството на правосъдието иска да се прекрати възможността чужди граждани да получават българско гражданство срещу инвестиции у нас. Досега чужденци можеха да получават български паспорт, ако инвестират над милион лева. Често, обаче се е случвало гражданството да бъде дадено, а инвестиция да няма. Според Европейската комисия подобна схема за гражданство създава риск за целия съюз.

Кен е от Китай, през 2019-та инвестира 520 000 евро в облигации и така получава разрешение за постоянно пребиваване в България. „Харесва ми бизнесът с вино. В  Китай консумираме много вино всяка година”, споделя бизнесменът Кен Лиу.

Пандемията и допълнителни изисквания в закона обаче не му позволяват да извърви процедурата докрай, за да получи българско гражданство. ”Бизнесмените предпочитаме да вземем гражданство чрез инвестиция, защото по този начин  парите ни са защитени и има и шанс да спечелим нещо, ако облигациите поскъпнат”, допълва Кен.

Купуването на българско гражданство да отпадне, предлага кабинетът

По данни на мин на икономиката за последните 4 години инвестираните средства с желание за пребиваване или гражданство са малко над 547 млн. лева ( 547 070 540, 63 лв.)  До сега 121 чужденци имат златен паспорт, но на част от тях документът е отнет, тъй като не поддържат вложените пари. Затова от Министерството на правосъдието  искат получаването на гражданство срещу инвестиции да бъде прекратено.

„Това е сфера на тежки корупционни практики. Говори се за десетки стотици хиляди евро, за да се създаде произход на средствата, да се направят едни инвестиции много често в акции”, заяви Иван Демерджиев, зам.-министър на правосъдието.

За последните години най- много чужденци от Китай и Русия са поискали гражданство или пребиваване у нас. Притесненията на властите са, че процедурата е бърза, а проверката след това - формална.

Защо трябва да отпадне така нареченото "инвестиционно гражданство"

„Да продаваш сигурност и морал срещу пари, макар и да си държава, не е най-доброто, което може да правим. Често такива лица, които са придобили по такъв начин българско гражданство, може да са свързани с престъпни структури не само криминални, но и терористични организации, включително и с международни финансови измамници”, посочва адвокатът Людмил Рангелов.

„Според мен това е една от пречките да бъдем приети в Шенгенското пространство, това е една от пречките да получим и безвизов режим за посещение в САЩ”, твърди Дерменджиев.

Междувременно ДАНС проверя 48 лица, за които органите на реда имат съмнение, че направените инвестиции  са реални. А Кен смята, че България е добро място за бизнес  и остава с надеждата страната да облекчи правилата: „Обичам България и се надявам, че процедурите  в страната ще бъдат по-приветливи за чужденците”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.