Коментират д-р Мими Виткова, д-р Гергана Николова и адвокат Валя Гигова

Заради слабата ваксинация броят на заразените с COVID-19 расте, здравната система е на предела си и най-вероятно ще се наложи затягане на мерките. Около това мнение се обединиха д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването, д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар, член на УС на БЛС, както и адвокат Валя Гигова.

„Правото на свободен избор никой не го отрича. Но от него има последствия. Като нация ние направихме свободен избор да не се ваксинираме, което доведе до ръст на болните, невъзможност на болниците да ги поемат, препълнени интензивни отделения, тотално пренапрягане в мрежата. Не знам с какви сили отиват на работа от Бърза помощ”, коментира д-р Николова.

„За да има ефект от мерките, те трябва да се спазват, и то малко по-продължителен период. Някои неща ще ни се наложи да се случат, защото системата ще рухне. Тя е на предела и няма да издържи повече натоварване”, заяви д-р Николова.

Според адвокат Валя Гигова зеленият сертификат не ограничава права, а дава повече на тези, които го имат.

Български лекари тестват лекарство за COVID-19 (ВИДЕО)

„Правото на труд не е абсолютно. Има решение на Конституционния съд от миналата година, според което са допустими ограничения в правото на придвижване или в правото на труд. Тези ограничения са задължителни в случаи, когато трябва да се защити по-висш обществен интерес. По-висш от живота и здравето не е известен на обществото. Правото на живот е далеч по-важно от правото на труд”, коментира адвокат Гигова.

По думите й зелените сертификати дават повече права, а не ги ограничават. „Заповедта на министъра и изградена на забрана и ограничения. Но тя дава възможност ако, са налице определени условия, определени дейности да бъдат извършвани”, коментира адвокатът. 

„Като не се спазват правила, ще има по-сериозни ограничения и няма да има изключения”, смята адвокат Гигова.

Д-р Мими Виткова обясни, че налагането на локдаун ще се даде възможност на лечебните заведения да се стабилизират. „Няма друго решение, освен ваксината към момента. Закъснялото въвеждане на сертификатите е в резултат на политически страх от резултатите”, смята д-р Виткова. Според нея мерките е трябвало да бъдат въведени още в началото на септември. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.