Това обясни днес образователният министър

Учениците, които не бъдат тествани за коронавирус, ще останат на дистанционно обучение. Това каза днес образователният министър акад. Николай Денков. „Това е необходимо, защото заболеваемостта е изключително висока в момента и ние сме длъжни да осигурим безопасност на децата”, допълни той. 

 

 

Министърът обясни, че не разбира протестите за тестването на учениците. „Ако родителите искат да вкарат децата в училище, без тестове, ние ще продължим да увеличаваме заболеваемостта по неуправляем начин. Ситуацията е изключително опасна, децата не са имунизирани, а Делта вариантът ги разболява”, категоричен е акад. Денков.

Относно тестването той каза, че е коментирано със Здравното министерство да се използва един тест. По този начин ще може веднага да се направи информационна кампания на национално ниво. „Поръчани са по-висококачествените тестове. Те са подобни на тези в аптеката, на външен, вид, но са с по-високото качество”, уточни просветният министър.

Родители и учители на протест срещу тестването на децата за COVID-19

Приоритет, по думите му, са учениците, които се обучават присъствено. „Цялото усилие е насочено в тази посока. Ако не може да се проведе хибридно обучение, тогава ще трябва учителите след това да имат занимания с децата”, каза още акад. Денков.

Тестовете на учениците ще бъдат правени или от родителите, или от учителите. „Към варианта с учителите вървим, само ако тестът е достатъчно лесен. Децата, поне от 3 до 4 клас, да могат да го правят сами. Иначе, ако тестът е по-труден, ще трябва да се прави вкъщи”, добави той.

Дали в училище ще бъде предоставен правилният тест, направен вкъщи, министърът ще разчита на самосъзнанието на родителите. „Ако вие искате да си разболеете децата, може да ги пратите на училище, без да се съобразявате с тестовете. Ако искате да ги запазите, вие трябва да имате грижа за тях. Многократно обръщам внимание на това, че ситуацията в София и другите големи градове е изключително опасна за децата. Това трябва да бъде разбрано от родителите. Не сме в ситуация, в която училищата са безопасни, без осигурен филтър на входа”, смята акад. Денков.

Избират фирмите, които да доставят тестовете за ученици

Министърът обясни, че предпочита в класните стаи след учениците от 1 до 4 клас да се върнат и тези от 5 до 7 и 12. По отношение на ваксинирането сред учителите той отбеляза, че има ускоряване на имунизацията. Предполага, че ще бъдат отчетени над 40% на вече ваксинирани учители. Обясни още, че напредва и имунизирането на децата над 12 години.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК