Професор Салман Зарка в ексклузивно интервю за NOVA

„Никой не знае какво ще се случи в бъдеще. Когато започвахме с ваксинацията никой не си мислеше, че 2 дози няма да са достатъчни. И Pfizer, и Moderna и другите фирми мислеха така. След 5 месеца ние осъзнахме, че не е достатъчно и въведохме 3-тата доза.  Надявам се много, че тази доза ще е достатъчна. Но нека си припомним какво се случи Хепатит Б, което също е вирусно заболяване – поставяме две дози в началото и още една бустерна доза след 6 месеца - това е достатъчно за много години напред. Това ли ще е и ситуацията с COVID-19 – не знам. Всяка година си поставяме нова ваксина за грип, защото вирусът се променя всяка година. Не знам какво ще стане с COVID-19, но трябва да подготвим живота си и за нови варианти.  Надявам се три дози ще са достатъчни, но не мога да обещая на себе си, на моите хора и на вашите хора, че това ще стане. Трябва да изчакаме”. Това заяви в ексклузивно интервю за NOVA професор Салман Зарка, шеф на щаба за борба с коронавируса в Израел.

Проф. Христова: Трябва да се изчака преди да се вземе решение за пълен локдаун

По думите на професора – той би искал най-много от всичко да е оптимист. „Навсякъде по света сме уморени от този COVID-19 и искаме да си върнем живота. Но за съжаление това, което се случва по света е, че вирусът се разпространява отново. Това не ни окуражава да празнуваме тази малка победа над 4-тата вълна. Трябва да бъдем подготвени за 5-тата вълна. Първо, защото вирусът се разпространява навсякъде и второ, опасяваме се от нови мутации на вируса, които могат да отключат 5-тата вълна. Когато се измъкнахме от 3-тата вълна ние празнувахме победата и мислехме, че всичко с COVID-19 – е приключило. Сега сме по-смирени и разбираме, че трябва да продължаваме да внимаваме и да мислим за 5-тата вълна, дори и надявайки се, че тя няма да дойде”.  

Две лекарства срещу COVID-19 вече са на финалната права за употреба (ВИДЕО)

“Когато излязохме от третата вълна, мислехме, че сме се отървали от вируса, че сме свободни и сме победили. Празнувахме! И след това дойде Делта вариантът, като към това трябва да прибавим и отслабването на втората доза. Изследванията показаха, че две дози не са достатъчни, за да ни предпазят от вируса. За съжаление, това доведе до 4-тата вълна. Излизаме от тази вълна и мисля, че най-доброто ни решение беше въвеждането на трета доза. В Израел 4 милиона души приеха нашата политика и се ваксинираха за трети път”.

По думите на директора на щаба за борба с кронавируса в Израел да накарат хората да се реимунизира е било огромно предизвикателство на фона на фалшивите новини. „Но, знаете ли, хората разбират и ни чуват. Нарекохме тази вълна –вълната на неваксинираните. Повече от 90% от приетите в болница бяха или неваксинирани или бяха изтекли повече от 5 месеца след поставянето на втората доза. Ние говорихме и обяснявахме на хората и така те разбраха, че за да се защитят, трябва да се ваксинират. Не беше лесно, направихме го, тази тема все още е актуална тук. Друг фактор, макар и не основен, беше зеленият сертификат. Всички места, особено тези на закрито – ресторанти, кина, барове – изискват зелен сертификат за вход. Можеш да го получиш при две условия – или да си ваксиниран или да си тестван от антигенен тест, който важи 24 часа”.

Великобритания одобри първа в света лекарството срещу COVID-19 на Merck

По отношение на ефективността на ваксините той посочи: „Нито една ваксина няма да ви защити на 100%. Защитата, според нашите проучвания, е около 90%. Остават тези 10% да се заразиш дори и да си ваксиниран. Но човек винаги трябва да претегля рискове и да реши за себе си кой риск иска да поемете – за вас и за вашите близки. Повечето хора в Израел избраха ваксинацията – става дума за около 5,6 милиона с две дози и 4 милиона с трета. Това ни извади от четвъртата вълна”.

По думите му децата също са били засегнати от коронавируса при последната вълна. „При повечето деца заболяването протича асимптоматично. Но вече знаем, че децата, които са преболедували COVID-19, могат да страдат от симптоми като слабост, главоболие и задух много месеци след като са се възстановили от болестта. Друго нещо, което наблюдавахме тук, се нарича „Педиатричен мултисистемен възпалителен синдром“. Това е случаят, когато 3-4 седмици след като едно дете е изкарало COVID-19 без симптоми, постъпва в болницата с температура и проблем с имунната система. Това заболяване се отключва след заразяване с COVID-19, а не след ваксинацията. По-тежките случаи се интубират и за съжаление, тук имахме случай с момче на 16 години, което не беше ваксинирано и почина от такова мозъчно увреждане.  Така че – при децата- основно болестта протича леко и без симптоми, но понякога положението може да стане наистина сериозно и по тази причина ние препоръчвахме на нашите семейства да ваксинират децата си”.

COVID-19: В Австрия е обявен червен код, влизат в сила нови ограничения

Имунизацията в Израел не е задължителна. „Хората могат да избират дали да се ваксинират. Но ако искат да ходят по места, където се изисква зеления паспорт, те ще трябва да се тестват всеки ден.  Същото е и за децата. Родителите решава. Сега около 50% от новите случаи са на деца под 12 годишна възраст . Ако детето не е ваксинирано, то трябва да се карантинира за 7 дни. Така че една от причините да се ваксинират децата е да им се спести карантината и да им помогне да се върнат в училище, където ги чакат техните приятели”.

В разгара на четвъртата вълна Израел не е затварял училищата.”Решихме, че трябва да се научим да живеем с вируса. Избрахме да няма локдаун – не само в училищата, но и при бизнеса и  магазините. Повечето учители са ваксинирани. Някои решиха да не се ваксинират, разрешаваме им го. Има и такива, които не могат да се ваксинират по медицински причини. Някои имат алергия към  Pfizer и ние им предложихме AstraZeneca, за да завършат своята ваксинационна програма. В Израел 75% от хората са защитени. За тези, които са преболедували, след 6 месеца трябва да си поставят поне една доза. Повечето хора над 60, работещите в училища, болници и социалните институции, почти изцяло са ваксинирани”, посочи той. 

Цялото интервю гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.