Тя коментира, че от партията не водят преговори с никого преди изборите

„Със сигурност от БСП ще зависи съставянето на следващия кабинет”. Това посочи лидерът на партията Корнелия Нинова в студиото на „Здравей, България”. Тя допълни, че това се дължи на факта, че пет години са били последователна опозиция.

„В 46-ия парламент показахме стабилност, сигурност, диалогичност, разумни решения, подадохме ръка на всички. В момента БСП обединява промяната, но и сигурност, стабилност и предвидимост, която сме доказали. Това е ценното на нашата коалиция”, категоричен е лидерът на столетницата.

Ганев за парламентарния вот: Интрига за второто място, първото - незастрашимо

Нинова посочи, че БСП не води разговори с партии - нито с тези на протеста, нито с ГЕРБ или ДПС. „Причините са принципни - държавнически. От уважение към народа. На 14-и трябва да видим как ще ни подредят. Втората причина е от омраза към задкулисието. Няма да разговаряме с никого задкулисно и тайно”, обясни тя. И беше категорична, че не се е срещала с Бойко Борисов.

Коментар дойде и по казуса с машините за гласуване. „Част от устройствата очевидно не са внесени по правилата. ЦИК казва, че не знае за тези машини, те са извън договора. Докато гадаем, ЦИК казва, че нищо не знае, „Сиела” се обърка в обясненията си. Първо каза, че са Грузия и Албания, след това за резервни части. Въпроси има и към НАП, и към „Митниците”, уточни тя.

Битката за вота 2 в 1: За кандидатите и сценариите след 14 ноември

Нинова засегна и темата дали машините биха се използвали за ремонт на повредени устройства. „Аз съм юрист и чета закони. В Изборния кодекс пише така: „Ако машина се повреди, се минава на хартия”. Не се сменя, не се подменят резервните части в деня на изборите”, каза още лидерът на БСП.

Решението на казуса с машините, по думите ѝ, е в две посоки. Първо - отговорните институции, а не фирмата или някой друг - да посочат фактите. И второто - да се броят контролните разписки.

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.