Двамата изказаха мненията си по актуални политически и обществени теми

Кандидатите за президент Румен Радев и Анастас Герджиков се изправиха един срещу друг в  предизборен дебат преди балотажа в неделя.

Двамата сблъскаха мнения по обществени теми, в които основна роля играе президентската институция.  

България днес: Политика 

„Вярвам, че ще има стабилен кабинет. Това е най-спешното за България ", заяви проф. Герджиков в самото начало на дебата, излъчван директно по Българската национална телевизия.

Радев vs. Герджиков: С какви заявки тръгват кандидатите към втория тур?

„Ние трябва да имаме редовно правителство. Цената, с която може да бъде постигнато, трябва да е премерена. Партиите на промяната трябва да имат инициатива. Не правителство, съставено около министерски кресла, а около ясна оценка как да се излезе от кризата", заяви Румен Радев.
 
На въпрос какъв съвет биха дали на лидерите на партията победител в парламентарните избори, действащият държавен глава заяви: „Да започнат с общо съвещание, да сформират общи експертни групи по основни секторни политики. Там да търсят сходството. По време на предишните консултации в началото имаше съпротива към диалога. Подканих партиите да намерят пътя към него. Трябва да се търси компромис. Ако няма такъв от всяка партия, и този път няма да сполучим. Мисля, че партиите го разбраха. А президентът е посредник, а не арбитър”.
 
„И четирите партии казват, че се опитват да намерят общите неща, а не разединителните линии. Това е видимо приложимо”, коментира Герджиков.
 
За подкрепата и партиите
 
Той отговори и на въпрос дали подкрепата, която ГЕРБ заявиха към него преди изборите на 14 ноември е довела до по-ниския му резултат на първия тур. „Миналата неделя получих 80% от гласовете на ГЕРБ и 10% на всички останали. Тогава повечето формации бяха издигнали собствен кандидат. Сега това се промени. Кандидатите сме двама. Хората лесно могат да се ориентират мажоритарно какъв президент търсят и с каква визия“, заяви Герджиков.
 
Опонентът му коментира твърденията за това, че "Продължаваме Промяната" е негова партия. „Не се занимавам с инженерство в политиката. Поканих Кирил Петков и Асен Василев да участват в служебното правителство. Мога да гарантирам, че те бяха много добри министри. Петков разкри редица порочни схеми на предишното управление. После решиха да скочат в партийната политика. Това е тяхно право и отговорност. Ако аз реша да създавам партия, ще застана отпред”, заяви Радев.
 
За промените в Конституцията
 
„Трябва да обмислим дали ни трябва промяна в Конституцията. Един такъв проект ще съдържа най-важните неща, включително свързаните със съдебната реформа. По-плашещото е, че г-н Радев няколко пъти спомена, че има готов проект, но не го представя. Основната причина да изменяме Конституцията, ако това е необходимо, е върховенството на правото.  Искам да видя проекта на Радев, не за да се заяждам, а за да го обсъдим. Най-важното е да говорим за правила и принципи, а не да се вторачваме в тримата големи. Не е добре да променяме основния закон през 5 минути”, коментира проф. Герджиков.

Радев отвърна, че неговият проект за Конституция е изготвен от голям екип от граждани и експерти.

„Мога да ви успокоя, че в него няма плашещи постановки за демокрацията. Има нужда от разширяване на гражданските права, достъп до конституционно правосъдие, разширяване на възможността на гражданите да участват в законодателния процес и съдебната реформа”, заяви президентът. И подчерта, че няма да си позволи да внесе проекта си за промени в основния закон на държавата в „неустойчив парламент”.

За Прокуратурата

„Проблемът там е и системен, и личностен. Неслучайно, по време на протестите, хората искаха оставката на Гешев. Става въпрос за състава и правомощията на Висшия съдебен съвет. Основният проблем е, че главният прокурор няма кой да го разследва", заяви Радев.

„Този път съм съгласен с казаното от г-н Радев. На прав път сте, ако всичко, което казвате, е така. Мога да ви предложа 10 начина да намалим властта на главния прокурор и да го контролираме", коментира от своя страна Герджиков.

За отношенията между България и Република Северна Македония 

„Нужен е друг подход от страна на РСМ. Единственото, което иска България, е да се спазва Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Изградили сме линията до границата, но след нея няма нищо. Има системен проблем от отсрещната страна. Много пъти казах, че историческата комисия не е историческа и нейната цел не е да ровим в историята. Целта е да не се допуска в учебниците в РСМ да се казват неща, които насъскват хората срещу българите", коментира Герджиков. 

Според Радев България не трябва да казва "да" на членството на западната ни съседка в Европейския съюз преди "да се прекрати нарушаването на човешките права на българите в Северна Македония, да се спре системната дебългаризация, да спре унищожаването на българското културно-историческо наследство, да се изкорени езикът на омразата в учебниците и медиите".

И двамата кандидати за "Дондуков 2" се обединиха около мнението, че референдум по българо-македонския въпрос не трябва да се провежда.

Решения за разрешаване на COVID кризата

„Тези решения вече се взеха. Служебното правителство ги изпълнява. От днес данните от агенция Ройтерс показват, че България е на първите места по спад на броя на заразените. Забравихте ли, че децата цяла година бяха затворени? Сега те се върнаха в клас. Това е най-важното”, категоричен бе Радев.

„Не съм съгласен с тази розова картина. Достатъчно е да видим болниците, за да го разберем. Трябва да стимулираме лекарите. Защо изведнъж въведохме този зелен сертификат? Въвеждането му беше начин с принуда да накараме хората да се ваксинират. Не обичам нищо, направено по принуда. Принудата е заплашителна в нашето общество. Лекарите искат материали, искат лекарства, искат да получат парите си. Излезте на улицата и питайте гражданите справяме ли се със здравната криза и ще видите какво ще ви кажат”, отвърна Герджиков.

Инфлацията и цената на живота

„Не трябва да спекулираме с инфлацията. Тя се вихри навсякъде по света. И в САЩ, и във всички европейски страни има рекордна инфлация. България не е изключение. Инфлацията е породена от повишените цени на горивата”, коментира Радев.

„Още през лятото можеше да направим някои неща. Ако не бяхме забавили Плана за възстановяване и устойчивост, можеше да получим средства за бизнеса. Освен това, ако бяхме поискали по-рано нотификация, можеше да си позволим да даваме държавни помощи на фирмите. Българският бизнес загива”, заяви Герджиков.

Отношенията с Русия

„Русия не може да ни бъде модел за развитие, но не може да ни бъде и враг. Това е страна с различни мащаби. Към Русия прибягват давещи се политици. Много са спекулациите по отношение на тази държава. Най-важното е да търсим диалог в тази усложнена ситуация. Диалогът ЕС-Русия е нарушен. Затова Меркел и Макрон настояваха да има такава среща на върха, а американският президент Джо Байдън започна да води диалог с Путин”, каза Радев. И допълни, че Москва е „важен фактор за борбата с тероризма". 

„Преди чувах други неща от Радев. Съгласен съм с казаното от него сега. Не трябва да се делим на русофили и русофоби. Имаме интерес да работим с Русия, както и с всяка друга държава”, заяви Герджиков.

За шпионския скандал

„Шпионският скандал е сложен, но трябва да си зададем въпроса: Защо беше пробита системата за достъп до класифицирана информация? Достъпът до нея се дава от българските служби”, коментира действащият държавен глава.

„Не трябва да се подценяват хибридните заплахи, защото те са ежедневие. При цялото ми уважение към руската култура и народ, но не трябва да търпим такова отношение”, каза Герджиков.

Меси ли се Вашингтон във вътрешната ни политика?

„САЩ не се месят във вътрешните работи на никоя страна. Но те, като една силна държава, имат своите интереси и ги отстояват навсякъде по света. Разбирам това и затова общата ни позиция към отношенията с всички велики сили трябва да бъде проста: да отстояваме нашия национален интерес. Случаят „Магнитски”, „Панама пейпърс” са позор за нас. Трябва сами да решаваме проблемите си”, категоричен бе Герджиков.

„Трябва да отстояваме суверенитета си. Байдън преди време заяви, че нашите проблеми са свързани с корупцията. Имаме много резолюции, приети декларации, но практически ефект няма”, коментира Радев.

Сигурност, отбрана и мигрантски поток 

„Ние не можем да не приемаме никакви бежанци. Това са хора в беда. Покрай тях идват мигрантите, а те често нямат нищо общо с бежанците. Става въпрос за трафик на хора. Това е игра с човешки съдби. Затова трябва да има ясна система за спирането на потока. Единият начин е да го направим сами, със собствени сили, а другият е да бъдем в добри отношения със съседите”, заяви Герджиков.

„България е държава на първа линия. Винаги убеждавам нашите партньори, че не можем да приемаме повече бежанци. Рискът за нас е много по-голям, отколкото за другите държави. През нас минава целият поток. Трябва ни оперативен план, в който да бъдат ангажирани всички държави от ЕС. Трябва да пазим границите си”, категоричен бе Радев.

Създаването на военноморски бази в България и Румъния

„Членове сме на ЕС и на НАТО. Не можем да бягаме от отговорност непрекъснато. Дали ще бъдат разполагани такива бази е въпрос на разговори. Но трябва да бъдем предпазливи", каза Герджиков.

„Черно море става пресечна точка на геополитически интереси. Не трябва да допускаме неговата свръхмилитаризация", коментира от своя страна Радев.

Размяна на въпроси

Герджиков попита Радев дали има поет ангажимент за срок за затваряне на комплекс „Марица-Изток".

„По Плана за възстановяване и устойчивост - срокът е 2038 г. - 2040 г. и ние ще ги отстояваме. Работните места трябва да бъдат запазени. Площадката има потенциал да се използва за алтернативни дейности. Механизмът за капацитет отчайващо закъсня, сега няма да ползваме финансови облекчения, както Полша, например", отговори Радев.

Радев попита Герджиков дали подкрепя действията на прокуратурата за забавянето за разследванията за шкафчета, магистралите и кюлчетата.

„През цялото време водихте кампания срещу мен. Шкафчетата не са мои. Обаче вашите провали, в разделението на обществото, са си лично ваши. В тази кампания трябваше да кажете какво сте постигнали за пет години. Опитвате се да ме прикачите към други хора. Един добър президент не трябва да мисли само за Бойко Борисов. Трябва да мисли за други неща. Подкрепям всички български институции, не познавам главния прокурор. Ако не си върши добре работата, нека да бъде сменен", коментира Герджиков.

Герджиков попита Радев защо никога не признава, че греши.

„Винаги съм си признавал грешките, ако допускам такива. Достатъчно медиите на статуквото ме затрупваха с всякакви провали, не подминаха и моето семейство", отговори Радев.

Радев попита Герджиков как ще обедините мафията с жертвите на мафията.

„Искате да ме пришиете с някоя партия, с някой, който има грехове. Не се срамувам от подкрепата на никой български гражданин. Нямам шкафчета, не съм обвързан с никоя партия. Подкрепям всяка осъдителна присъда за човек, който е извършил нещо нередно. Моята цел е да обединя всички български граждани около важната цел - да се излезе от политическата криза", отвърна Герджиков.

БЛИЦ ВЪПРОСИ

И двамата кандидат-президенти обявиха, че най-добрият им съветник е съвестта.

Като своя най-голяма грешка Герджиков определи работохолизма и смесването на работата с личния живот.

Радев определи като своя грешка, че не е успял да допринесе по-рано за свалянето на режима „Борисов“.

Като свое най-силно качество Радев посочи целеустремеността си, а най-слабо – предоверяването.

Герджиков заяви, че най-силното и най-слабото му качество е доверието му в хората. 

И двамата заявиха, че умеят да прощават, но непростими са предателството и лъжата.

Герджиков заяви, че най-голямото постижение в живота му е намирането на общ език с всички.

Според Радев най-голямото му постижение са децата му.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.