По думите му при кратък локдаун преди месец починалите щяха да са под 100 на ден

"Делта вариантът е толкова заразен, че който не е ваксиниран, тази зима или пролетта ще се разболее. Ако бяхме действали с  кратък и стегнат локдаун за седмица преди около месец, починалите на ден щяха да са под 100 на ден". Това заяви за "Твоят ден" д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн.

Според него задачата на здравеопазването е пикът да не е остър, а кривата да е по-ниска. 

"2020 г. беше единственият момент, в който нямахме абсолютно никаква вълна. Сертификатът и тестовете на учениците бяха много правилни решения. Тестовете трябваше да дойдат още през август. Съмнявам се, че вълната спада заради действията на правителството, просто това беше естественият ход", заяви той.

Д-р Аспарух Илиев: Високият процент на заразените ваксинирани е заради купени сертификати

Медикът смята, че претоварването на болниците е толкова мащабно, че трябва още доста време да мине, за да се нормализира обстановката и пояснява, че РНК вирусите имат вълнообразно протичане.  "Смъртта се движи между 1 и 2% от всички регистрирани случаи, а дългият ковид настъпва при 15% от заболелите. Притеснителното е, че вирусът засяга всички кръвоносни съдове, всички се възпаляват. Възможно е преболедувалите да имат атеросклеротични промени", коментира д-р Илиев.

По думите му популистките партии са използвали по криминален начин кризата. 

Ограниченията в Германия той определи като почти задължаване към ваксиниране.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.