"той е важна фигура за запазване на мнозинство", добавя външният министър

„Оставам на мнение, че решението на премиера Зоран Заев да подаде оставка поради резултатите от местните избори не беше добро, тъй като парламентарното мнозинство, което беше сравнително тясно, беше постигнато чрез точен баланс на силите, при който министър-председателят Заев беше важна фигура за поддържането му“. Това заяви в телевизионно обръщение външният министър на РСМ Буяр Османи и подчерта, че мнозинството има над 61 депутати.

„Няма съмнение, че това мнозинство има над 61 депутати, има няколко варианта за това, но нека не разкривам подробности, защото преговорите текат“, каза Османи в предаването „360 градуса“ по телевизия Алсат преди срещата на премиера Заев с лидера на "Алтернатива" Африм Гаши.

Относно ефекта от обявената, но отложена оставка на премиера Зоран Заев след местните избори, Османи остава на мнение, че това не е добро решение.

„С нас не е комуникирано за активиране на оставката на министър-председателя, позицията ни от първия ден е същата, че това е ненужен лукс в този момент за страната. Обстоятелствата след местните избори обаче се промениха и всички трябва да се адаптираме към новите обстоятелства, възникналите приоритети и рисковете, пред които беше изправена държавата. Очаквам това правителство да продължи, като не споделя общественото мнение относно реконструкцията, аз го виждам по-скоро като процес за попълване на вакантните места след оставките на служители на Беса“, каза Османи.

На въпрос каква е позицията на ДСИ за правителство със същото мнозинство, но с друг премиер, Османи отговори:

„Това мнозинство, което беше относително тясно, беше постигнато чрез точен баланс на силите, в който премиерът Заев беше важна фигура за поддържане на баланса. Мисля, че дори да имаме цифрите на хартия, ще бъде трудно да поддържаме баланса на мнозинство със сменени роли и сменени партии, които се договориха за това мнозинство преди около година. Имахме това предвид, когато посочихме, че това не е добро решение и се оказа точно така след опита за ново мнозинство в парламента“, каза Османи.

Източник: БГНЕС