Неваксинираните няма да имат достъп до публични места дори и с отрицателен тест

Болничната система на Гърция е претоварена, като особено тежка е ситуацията в Северна Гърция, съобщават гръцките медии.

Капацитетът на интензивните отделения е почти изчерпан. В здравните заведения в северната част на страната близо 99 на сто от интензивните легла са заети, съобщава телевизия "Скай". Малко по-добра е ситуацията е в областта Атика, където капацитетът на отделенията е запълнен на 88 на сто.

Пациентите, които се нуждаят от прием в болница, са почти два пъти повече от тези, които могат да бъдат изписани, съобщава националната телевизия ЕРТ. Здравните служители в болничните заведения в Северна Гърция и област Тесалия ще бъдат подпомогнати от частни лекари. Някои от тях се съгласиха доброволно да се включат в битката с COVID-19. Вече са разпратени и 85 нареждания за мобилизация на частни лекари в районите.

От понеделник в сила влизат нови мерки, насочени към неваксинираните лица. Те няма да имат достъп до заведения, театри, музеи, кина и фитнеси дори и с представяне на отрицателен тест, както беше до момента.
Мерките ще засегнат и децата на възраст между 4 и 17 години, които ще могат да посещават редица затворени помещения в присъствието на възрастен и с представяне на отрицателен домашен тест, направен в последните 24 часа.

Забраняват на неваксинираните в Гърция да посещават закрити пространства

Достъпът до аптеките и градския транспорт остава свободен. В хранителните магазини ще се осигурява пропускателен режим, съобразен с квадратурата на търговските обекти. Въвежда се и плаващо начало на работния ден в частния и държавния сектор, за да се избегне струпване в градския транспорт.

Промяна има и по отношение на посещението на църковните храмове, където вече ще се изисква отрицателен тест. При предишното затягане на мерките за неваксинирани за църквите не бяха въведени ограничения. В понеделник ще заседава Светият синод на Гръцката православна църква, за да бъде взето решението как да се приложат новите разпоредби.

През вчерашния ден в страната бяха регистрирани малко под осем хиляди новозаразени, а броят на починалите беше 91.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА