Лодката, в която са пътували, се е обърнала на път за Великобритания

Най-малко 31 мигранти са загинали, след като надуваема лодка се е преобърнала днес във водите на пролива Па дьо Кале край бреговете на Франция, съобщи тази вечер френският вътрешен министър Жералд Дарманен пред журналисти, като каза, че числата не са окончателни, предаде Ройтерс.

Дарманен добави, че френската полиция е арестувала четирима души, заподозрени, че са свързани с инцидента. Министърът заклейми трафикантските мрежи, които организират тези опасни плавания.

Предполага се, че с надуваемата лодка са плавали около 30 души. Засега не се съобщава националността на загиналите.

Говорител на Даунинг стрийт 10 каза, че британският премиер Борис Джонсън ще свика извънредно правителствено заседание, посветено на въпроса за миграцията през Ламанша.

През тази година рязко се увеличи броят на мигрантите, които се опитват с малки плавателни съдове да достигнат британските брегове през тясната част на Ламанша. Районът се характеризира с променливи атмосферни условия, студена вода и оживено мореплаване, които са опасни за надуваеми и други малки лодки, с които мъже жени и деца предприемат рисковани пътешествия.
През последните седмици британските и френските власти са извършили голям брой спасителни операции и са извадили от водата хиляди мигранти край бреговете на Франция и на Обединеното кралство.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА