„Кризата разкри липсата на стратегическа визия за развитие на туризма”, обясни той

Президентът Румен Радев призова туристическия бранш за по-голяма активност в икономическата трансформация на страната, особено по Плана за възстановяване и устойчивост. В документа се говори за ускорена трансформация на икономиката и дигитализация, като президентът увери, че това се отнася в пълна степен и за туристическия бранш. Държавният глава каза това на церемонията по връчване на 26-ите годишни награди на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация за професионални постижения в областта на туризма тази вечер.

Държавата отпуска 30 млн. лв. за помощи за туризма

„Годината беше тежка, както и предишната, защото комбинацията от здравна, икономическа, енергийна криза и политическа неизвестност са изпитание за всеки бизнес”, посочи президентът. Той благодари на туристическия бранш, на ресторантьорите и хотелиерите, че са били отговорен партньор на обществото и държавата в тези изпитания.

„Кризата разкри липсата на стратегическа визия за развитие на туризма. Без такава визия няма да можем да прескочим прага от 15% от БВП от туризъм, към който сме се устремили”, заяви още президентът Радев.

„Като общество и държава трябва да преосмислим нашето възприемане на туризма като средство за препитание и за добро прекарване на времето. В съвременния динамичен свят туризмът е решаващ фактор за привличане на инвестиции и за тяхното задържане”, каза той.

Бизнесът иска спешно подпомагане в писмо до новата власт

Президентът допълни ,че туризмът е най-доброто средство да бъде разказана нашата история, да бъде разкрита красотата на нашата култура и природа, да бъде показано нивото на нашата национална амбиция. „Ако искаме да бъдем добре позиционирани на картата на конкурентноспособните, иновативни и амбициозни държави, ние трябва да развиваме бранда България и тук туризмът е водещ”, заяви държавният глава.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА