Сривът на турската лира е заради явната политическа намеса, смята той

За последните две години бяха сменени четирима гуверньори на Турската централна банка, това говори за силната политическа намеса. Това каза в ефира на „Твоят ден” бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов. По думите му сривът на турската лира се дължи на намаляване на основния лихвен процент три пъти, последното намаление от които е през миналата седмица.

Исторически срив на турската лира

„Курсът на турската лира достигна до 1 щатски долар за 14 турски лири. Икономическият волунтаризъм се проявява като идеология на националния ислям. Политиците са тези, които диктуват какви да бъдат лихвените проценти. В целия свят ситуацията е точно обратната”, коментира Димов.

От началото на годината турската лира е загубила стойността си с около 45 %, каза още бившият генерален консул.

„Социалното напрежение в Турция ще има отражение и в България. Помним преследването по политически причини на гюленистите, сега нищо чудно да последва още едно такова, но по икономически причини. Не случайно синът на Ердоган в разгара на кризата призова да се сложи край на капиталистическата парадигма, а на нейно място да се издигне ислямската вяра”, допълни той.

Георги Димов прогнозира, че процесът е трудно обратим.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.