По-рано беше обявено, че няма вероятност да бъдат намерени живи хора

Едни оцелял е бил изваден от отломките след вчерашната експлозия в сибирската каменовъглена мина "Листвяжная" и откаран в болница, написа днес в социална мрежа губернаторът на руската Кемеровска област Сергей Цивильов, цитиран от ДПА.

Жертвите на аварията в сибирската мина са над 50

Новината идва часове, след като от спасителните служби обявиха, че няма вероятност да бъдат намерени живи хора и казаха, че загиналите са 52-ама.

Цивильов добави, че от мината са извадени шест тела, на трима миньори и трима спасители. Преди това губернаторът каза, че 38 миньори и 11 спасители са на лечение в болница, повечето от които заради вдишани отровни газове. Според експерти ще бъдат необходими дни, за да бъдат открити останките на всички жертви. Властите предполагат, че сред загиналите са 46 миньори и 6 спасители.

Най-малко 14 души загинаха при пожар в мина в Сибир

Експлозията е станала в ранните часове на вчерашния ден, като причината още не е изяснена. Преди днешното съобщение за намерения оцелял руското министерство за гражданска защита каза, че в момента на инцидента 239 човека са пребивавали в мината в Кузнецкия въгледобивен район, отстоящ на около 3000 км източно от Москва. Впоследствие от ведомството уточниха, че по време на взрива под земята е имало 285 човека.

Директорът на мината и други двама високопоставени членове на ръководството са били задържани вчера, сочат данни от следствения комитет. Днес са задържани и двама правителствени експерти, които наскоро са инспектирали мерките за безопасност в "Листвяжная", предаде Асошиейтед прес.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА