Той заяви това в студиото на „Здравей, България”

„Логично е най-голямата политическа сила, спечелила изборите, да излъчи министър-председател”. Това заяви Явор Божанков от БСП в отговор на въпрос дали от партията биха се съгласили лидерът на „Продължаваме Промяната" Кирил Петков да бъде премиер.

Явор Божанков: БСП няма да прави коалиция с ГЕРБ и ДПС

„Всяка партия има експертиза. Една от силните страни на БСП е именно социалната политика. По-голямата част от нашите предложения са насочени именно натам – актуализация на пенсиите, подкрепа на млади семейства, подкрепа за малкия и средния бизнес в ценовата криза”, каза още той в студиото на „Здравей, България”.

Очаква се да започнат консултациите за министерски номинации

Той коментира и очаквания старт на консултациите за разпределението на местата в евентуалния нов редовен кабинет.

„Доколкото знам разговор за имена за министерски номинации в БСП не е започнал, защото първо финализираме разговорите по политики. Оттам нататък партията ясно е определила преговорен екип и негов лидер, който ще води разговора за конкретни назначения. Този разговор към момента не е воден”, посочи Божанков. И допълни: „Макар и през последните дни да се чуват гласове от БСП да се сменя лидера на тоци преговорен екип, той е ясен и това е Корнелия Нинова. Този екип ще участва и в следващия кръг на преговори”.

„Плюс на публичните преговори е, че всичко се видя. Всичко, което ние сме искали и защитавали, е публично и по него няма спор”, каза още Явор Божанков.

„Трябва да има ясна коалиционна формула. Ако БСП, ИТН или ДБ излязат извън управлението, това означава само едно - кратък живот на парламента, нови избори и тотална социално-икономическа и политическа криза. Всяка политическа сила трябва да поеме ясна отговорност чрез пряко участие", добави той.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.