Новият вариант все още не е в България, увери директорът на Националния център по заразни и паразитни болести

Новият вариант на коронавируса Омикрон се разпространява пет пъти по-бързо от Делта варианта. Това заяви в ефира на "Твоят ден" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. По думите й Омикрон все още не е засечен на територията на България. 

"Имаме съмнения, че Омикрон може да циркулира на територията на цяла Африка. Необходимо е затягане на контрола по границите. Добрата новина е, че няма данни да протича по-тежко. Регистрираните случаи показват, че той преминава с леки симптоми", обясни тя. 

Вариантът Омикрон може да е възникнал при пациенти с отслабена имунна система

Христова коментира още, че компаниите, произвеждащи ваксини, лесно могат да променят формулите на препаратите, така че да се борят най-ефективно с новите варианти. 

"Технологично е много лесно, не се изискват и нови изследвания. Въпреки новите варианти, ваксината си остава най-сигурната защита", каза още тя. 

Задължителни PCR тестове на пристигащите в България, без значение откъде идват, както и спазване на карантината - за това призова директорът с цел ограничаване разпространението на новия вариант. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.