Властта започва проверка на болниците, които харчат най-много пари от касата

"Където има най-голяма възможност за течове, там трябва да се правят проверки. Това не са повсеместни проверки", това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS д-р Александър Симидчиев, "Демократична България".

Според него в здравеопазването трябва да се направи аранжиране на рисковете и където има най-големи възможности за отклонения на средства, да се правят проверки. 

"Не бих се съгласил да бъда министър на здравеопазването, смятам, че ще бъда много по-полезен в парламента, където се структурират нещата", 

За преговорите за съставяне на правителство д-р Симидчиев заяви, че са били основно за стиковане на отделните позиции.

Преговарящите партии са се съгласили, че болниците не трябва да бъдат търговски дружества, но още не знаят как да се случи това, стана ясно от думите на д-р Симидчиев.

"Търговското дружество се прекратява, но когато има дългове, трябва да се фалира. Не е добре да фалират болници в тази пандемия", добави той. 

"Трябва да имаме системен дизайн на здравната система, всеки в нея трябва да се стреми към максимално качество, минимални грешки и удовлетворени пациенти", категоричен е медикът.

Според него коалиционно споразумение ще има, но има още въпроси за доизчистване.

Като един от проблемите, по който трябва да се работи, д-р Симидчиев посочи, че количеството доплащане в момента е много голямо, почти 50%, то трябва да бъде минимализирано, а за спешни състояния няма как да има доплащане.

"Нужно е да се премине на по-добро ниво на профилактика и превенция", убеден е той.

Ваксинацията няма да е задължителна, не ни е нужен генерал за комисар по пандемията, както в Италия, но е нужен лидер, каза още д-р Симидчиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.