Това заяви директорът на производителя

Pfizer вече е започнала работа по версия на ваксината си срещу COVID-19, насочена специално към щама Омикрон, заяви в понеделник главният изпълнителен директор на американския производител на лекарства Алберт Бурла.

Тя заяви пред Cи Ен Би Си, че в петък компанията му е започнала да тества сегашната ваксина срещу варианта Омикрон, за който за първи път бе съобщено в Южна Африка и който отново разпали опасения за глобална вълна от инфекции на COVID-19.

"Не мисля, че резултатът ще бъде, че ваксините не предпазват. Но тестовете могат да покажат, че съществуващите ваксини "защитават по-малко", което означава, че "трябва да създадем нова ваксина", каза Бурла.

Омикрон се разпространява по целия свят (ОБЗОР)

Бурла сравни ситуацията със сценария от началото на тази година, когато Pfizer и германският му партньор BioNTech разработиха ваксина за 95 дни, когато имаше опасения, че предишната формула няма да действа срещу щама Делта, въпреки че тази версия в крайна сметка не беше използвана.

В понеделник Световната здравна организация предупреди, че новият вариант на COVID-19 представлява "много висок" риск в световен мащаб.

Бурла заяви, че също така е "много уверен", че наскоро представеното антивирусно хапче на Pfizer ще действа като лечение на инфекциите, причинени от мутациите, включително Oмикрон.

Доказано е, че сред новозаразени пациенти с висок риск, лекувани в рамките на три дни от появата на симптомите, хапчето на Pfizer намалява хоспитализацията или смъртните случаи с близо 90 %.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС