Те пътуват до Букурещ, откъдето ще бъдат извозени до Русе

Българи са се свързали с посолството ни в република Южна Африка с молба за съдействие за връщането им у нас. Те бяха блокирани заради ограниченията за пътуване, свързани с новия вариант на COVID-19 Омикрон. Полетите на сънародниците към дома бяха отменени. Тази нощ 10 български граждани са излетели от летището в Йоханесбург.

8 българи са блокирани в РЮА заради Омикрон

„Те летят до Букурещ. Става дума за репатриращ полет на румънското правителство, което любезно предложи на останалите държави-членки на ЕС техни граждани, които се намират в подобно положение в Южна Африка, да се възползват от този полет. Създадена е организация с посолството ни в Букурещ да бъдат посрещнати там и да бъдат извозени до Русе”, заяви Деница Велчева, завеждащ Консулската служба на България в Претория.

„В събота и неделя, когато авиокомпаниите масово започнаха да отменят полети, със посолството се свързаха около 20 български граждани, които са предимно краткосрочно пребиваващи в страната”, каза тя.

Българка, живееща в ЮАР: В Европа има повече случаи, отколкото при нас

„Една част от останалите българи са си намерили полети за по-късни дати, а други предпочитат да изчакат нормализиране на обстановката”, добави Велчева.

За организацията на завръщането на българските граждани в родината активно съдействаха посолствата ни в Претория и Букурещм потвърдиха от пресцентъра на МВнР. Сънародниците ни бяха втората най-многобройна група на борда на румънския евакуационен самолета след тази на румънските граждани. Те излетяха в 3:00 ч. на 30 ноември 2021 г. от международното летище на Йоханесбург с полет до Букурещ с техническо кацане в Момбаса, Кения. Българското посолство в Букурещ е създало необходимата организация за посрещането на сънародниците ни в румънската столица и извозването им до Русе.

При завръщането им на родна земя сънародниците ни ще бъдат поставени под карантина. Това съобщи за БТА изпълняващият длъжността директор на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Искра Генева. Тя обясни, че когато пристигнат на граничния пункт "Дунав мост" от Букурещ, всички ще бъдат изследвани с бързи антигенни тестове.

Дори и резултатът да е отрицателен, всеки от тях ще бъде поставен за 10 дни под карантина.
"След като изтече този период, между десетия и дванадесетия ден те ще трябва да си направят и PCR-тест. Ако резултатът е отрицателен, ще бъдат освободени от карантината", обясни д-р Генева. Тя посочи, че ако някой от сънародниците ни даде положителен резултат на граничния пункт, ще бъде поставен под 14-дневна карантина.

 Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.