Според тях е нужен отговорен подход, ваксинация и спазване на мерките

Омикрон е нов вариант на коронавируса, който може да рестартира пандемията във вида, в който беше в началото. Това ще се случи, ако не се овладее рискът и не се вземат мерки. Трябва да управляваме риска и да действаме като общност. Около това мнение се обединиха  завеждащият лаборатория по инфекции на мозъка в Берн д-р Аспарух Илиев, директорът на Института по молекулярна биология към БАН проф. Ива Угринова  и пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на „Здравей, България”. Те съветват хората да не отлагат ваксинацията и да спазват мерките.

3 020 новозаразени и над 200 починали с COVID-19 у нас

Новият вариант на коронавируса е възникнал в тялото на хора с подтиснат имунитет, показват последните данни. Именно заради това, казват експертите, има толкова голям брой мутации. 

„Следя внимателно дискусията във Великобритания. Мнението на всички е да се изчака и да се види дали Омикрон вариантът ще е по-заразен от Делта. Очакването е мутациите, които имаме в този вирус – над 50, най-вероятно ще намалят имунната защита при ваксините или при преболедуване. Никой не очаква защитата да бъде нулева. Защита ще има, особено при хората с бустерна доза. Засега изглежда, че вирусът е заразен. В Южна Африка измества делта варианта. Все още не може да се каже дали е с тежко протичане и до каква степен елиминира ефекта на ваксините”, обясни д-р Илиев.

Той е на мнение, че този вариант няма да е „драматичен”, особено при ваксинираните.  Според проф. Угринова е твърде рано за прогнози. Тя също смята, че трябва да се изчака няколко седмици, за да има повече данни.

Pfizer работи по ваксина срещу щама Омикрон

„Засега знаем, че има заразени и че заразява с по-голяма скорост от Делта варианта. Това е всичко, което можем да кажем с известна категоричност. Тук се прокрадват въпроси дали е по-смъртоносен, няма как да кажем”, заяви тя. И подчерта, че няма място за паника, а напротив – подходът трябва да бъде разумен и отговорен.

Спешна рекация у нас трябва да има най-вече по границите, твърди специалистът по микробиология. Проф. Угринова смята, че тестването на всички, влизащи в страната, трябва да бъде въведено като мярка, защото вирусът заразявал и ваксинираните.

Омикрон се разпространява по целия свят (ОБЗОР)

Проф. Симидчиев посочи, че за разлика от Делта варианта, при когото реакцията е била закъсняла, сега държавите, в които е открит вариантът Омикрон, са действали бързо и са започнали да секвенират проби. Според него най-важно сега е да се действа по-бързо, отколкото при откриването на Делта варианта, за да не се допусне Омикрон да стане доминиращ в света.  

„Надеждата не е стратегия. Не можем да се надяваме той да бъде по-лек. Може да правим това, което сме правили досега, но трябва да го правим систематично. Ако сгрешим, по-добре да е от гледна точка на безопасността”, подчерта пулмологът и депутат от "Демократична България".

Десетки държави вече забраниха полетите от Южна Африка и още няколко страни в региона като мярка срещу разпространението на Омикрон. Така много наши сънародници останаха блокирани на континента с надежда, че ограниченията ще са временни. Засега Япония и Израел са единствените държави, затворили изцяло гранциите си. 

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.