Все още не е ясно дали този вариант протича по-тежко

Инкубационният период при заразяване с новия вариант Омикрон на COVID-19 е пет дни, предаде ТАСС, като цитира южноафриканския специалист по инфекциозни заболявания Ричард Лесълс.
"Средният инкубационен период за Омикрон изглежда пет дни. Този вариант има напълно различна генетика в сравнение с разновидността Делта," обясни той.

Специалистът говори пред южноафриканския парламент по повод началото на четвъртата вълна на инфекцията, предизвикана от откритата в страната разновидност Омикрон на новия коронавирус.

Великобритания одобри нов препарат за лечение на COVID-19

Лесълс обясни, че вариантът е съвсем нов и учените засега не са наясно дали предизвиква тежки случаи на COVID-19. "Въпреки че вирусът се е променил, много хора или са получили ваксина, или са образували антитела след преболедуване. И затова има значителна несигурност как ще се развие следващата вълна от коронавирусната пандемия."

Според южноафриканския специалист ваксинацията е изключително важна, за да се противодейства на разновидността Омикрон на COVID-19.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА