Учените събират всичко, което забележат - от най-малките частици до "бомби от лава"

Испанският остров Ла Палма се превръща в лаборатория на открито за учени от цял свят, които искат да изследват изригналия наскоро местен вулкан Кумбре Виеха, предаде Асошиейтед прес.
Ла Палма е част от Канарските острови.

Експертите пристигат, екипирани със специални дронове и изключително точни инструменти. С помощта на спътници те анализират отделяните газовите емисии и потоците от разтопени скали.

Учените събират всичко, което забележат - от най-малките частици до "бомби от лава" с размерите на дини, изхвърлени като нажежени снаряди от една от най-мощните природни стихии.

Вулканолозите работят с най-съвременните технологии, за да изследват от сушата, морето, въздуха и дори от космоса рядко случващото се изригване.

Вулканът на Ла Палма нанесе щети за близо 700 млн. евро (ВИДЕО)

Те се опитват да използват всички възможности, които Кумбре Виеха им дава, за да разберат по-добро процеса на вулканичното изригване: как се образува, протича и приключва.

Въпреки големия технологичния и научен прогрес, изследователите могат само да анализират това, което се случва в подземния свят - там, където се образува магмата и използваното от хората оборудване се разтопява. Най-голямата дълбочина, до която специалисти успяват да стигнат, след като пробиват земната кора, е малко над 12 километра - подвиг, извършен от съветски учени през 1989 г.

Вулканът на остров Ла Палма взе първа жертва

Изригвания като това на Кумбре Виеха се случват един или най-много два пъти за едно поколение на Канарските острови. Някои от тях все още увеличават площта си заради магмата, натрупваща се отдолу. Това се случва и с Ла Палма чрез образуване на полуострови от лава отвъд бреговата линия.

Освен че изследват самото изригване, учените се опитват да прогнозират процеса и степента, до която нанесените от природната стихия щети биха могли да засегнат хората.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА