Това съобщават от ведомството

През декември не се очаква поемане на нов държавен дълг. Това съобщават от Министерството на финансите на интернет страницата си.

От ведомството уточняват, че в съответствие с принципите за прозрачно управление през периода януари-ноември 2021 г. бяха проведени 11 аукциона за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК), чрез които беше обезпечено брутно вътрешно дългово финансиране в общ размер от 3,8 млрд. лв., което представлява изпълнение от 84,4% от съществуващия в Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. лимит от 4,5 млрд. лв. През годината не са емитирани облигации на международните капиталови пазари.

ГЕРБ-СДС искат мораториум върху държавния дълг

В проекта на бюджет за 2022 г. също е планирано емитиране на държавни ценни книжа. Заложеният лимит е около 10 млрд. лв., като те ще бъдат похарчени за рефинансиране на стар дълг, финансиране на планирания бюджетен дефицит през 2022 г., който е свързан с осъществяването на политики в социалната сфера, възстановяването и развитието на бизнеса. Останалата част ще се използва за набавянето на ресурс за обезпечаване на директните плащания по Общата селскостопанска политика (ОСП) на Република България.

В изпълнение на изискванията на Закона за публичните финанси, Министерството на финансите ще спази сроковете, които са предвидени за обсъждане на проекта за бюджет 2022 г. и ще го представи на 47-то Народно събрание. Законът е предвидил срокове и механизми за обсъждане и внасяне на поправки, които да дадат възможност за осъществяване на политиките на новото редовно правителство. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.