Те са намерени при разкриването на две гробници от Саиския период на Древен Египет

Човешки останки със златни езици са намерени при разкриването на две гробници от Саиския период на Древен Египет, съобщи Министерството на туризма и антиките. Откритието в археологическия обект Ел Бахнаса в южноегипетската област Миня е направено при разкопки, провеждани от експедиция на Института за древни близкоизточни изследвания на Барселонския университет в Испания.

Останките на двама души със златни езици са намерени до входа на първата гробница, а вътре е открит голям саркофаг с капак с формата на женско тяло. Първоначалните проучвания показват, че гробницата е била отворена и плячкосана още в древността.

С пищна церемония откриха Алеята на сфинксовете в Луксор (ВИДЕО)

Втората гробница, която се намира в съседство на първата, е непокътната и напълно затворена, каза ръководителят на разкопките проф. Хасан Амер от Факултета по археология на Университета в Кайро. В нея е намерен саркофаг от варовик с капак с формата на мъжко тяло и две ниши, съдържащи съдове за съхранение на вътрешностите на мумията, наричани канопи, както и няколкостотин керамични погребални фигурки (ушебти), амулети и мъниста.

Хиляди наблюдаваха древноегипетското слънчево "чудо" в Абу Симбел (СНИМКИ)

Археолозите смятат, че двете гробници пазят още тайни, които бъдещите проучвания ще разкрият. Предстои да узнаем повече и за златните езици. От началото на експедицията в Ел Бахнаса през 1992 г. са открити множество ценни артефакти от 26-ата династия на Древен Египет между 664-525 година пр. н.е., известна като Саиски период, както и от гръко-римския и коптския периоди

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: БТА