Вече е ясно, че ще има четирима вицепремиери

България е в очакване да разбере официално имената на кандидат-министрите в проектокабинета. До момента е ясно, че Кирил Петков ще бъде предложен за премиер, както и че в бъдещия кабинет ще има четирима вицепремиери.

Ето списък на останалите спрягани за новото правителство имена:

Министър на финансите – Асен Василев

Министър на вътрешните работи - Бойко Рашков

Министър на образованието - Николай Денков 

Министър на здравеопазването - Асена Сербезова 

Министър за растежа и иновациите - Даниел Лорер 

Вицепремиер, административна реформа - Калина Константинова 

Вицепремиер, министър на държавните предприятия - Корнелия Нинова 

Вицепремиер, министър на екологията - Борислав Сандов 

Министър на отбраната - Стефан Янев 

Министър на правосъдието - Надежда Йорданова 

Министър на външните работи - Димитър Гърдев 

Министър на транспорта - Николай Събев 

Министър на региноалното развитие - Гроздан Караджов 

Министър на културата - Тодор Меркарски

Министър на младежта и спорта - Радостин Василев 

Министър на енергетиката - Александър Николов 

Министър на труда и социалната политика – Ирена Анастасова или Георги Гьоков

Министър на туризма – Христо Проданов

От снощи в полунощ времето за размисъл на бъдещите коалиционни партньори вече тече. Те са готови с коалиционното споразумение в общо 180 страници. „Направихме предложение за разпределението и на министерствата”, заяви Кирил Петков.

Разпределението ще бъде на квотен принцип спрямо депутатските места, тоест за най-големите - най-много. За БСП и „Има такъв народ” - по 4, а за „Демократична България” - 3. Планът е всяко министерство да бъде под шапката на една партия. „Очакваме да имаме четирима вицепремиери”, каза Петков.

Вероятно не всяка партия от коалицията обаче ще има вицепремиер. Такъв не е предвиден засега за партията на Слави Трифонов. Броят на министерствата пък ще се увеличи с две. „Министерството на икономиката ще се раздели. Ще има едно Министерство на растежа и иновациите, другото ще бъде на държавните предприятия”, посочи Кирил Петков.

Първи ден на консултации при президента (ОБЗОР)

Малко по-късно лидерът на БСП Корнелия Нинова поправи Кирил Петков. „Виждам, че тази информация върви от сутринта. Не знам как да я коментирам. Това, че ще има Министерство на държавните предприятия е абсурд".

Именно за него обаче се спряга името на Нинова. Тя отказа да потвърди. Вместо тoва тя написа пост във Facebook, в който отново отрече да се е коментирало Министерство на държавните предприятия.

„Всички персонални въпроси за министри ще разгледаме по-късно с коалиционните партньори. Днес сме съсредоточени около споразумението”, коментира тя.

Петков: Очакваме да имаме 4 вицепремиери и две нови министерства

Пред NOVA Борислав Сандов от „Демократична България” не отрече, че се обсъжда името му като възможно в състава на бъдещия кабинет. „Съществува такъв вариант, но това в никакъв случай не е предопределено”, каза той.

Сред спряганите имена е и това на Асена Сербезова - за здравен министър. В момента тя е председател на Българския фармацевтичен съюз. Пред NOVA Сербезова се въздържа от коментар дали ще заема поста. 

И докато яснотите около новото правителство все още са много, вече е ясно, че опозицията няма да гласува кабинет, а отговорност ще търсят и от президента. „Тъй като според анонсите новото правителство е фейслифт на служебното, ние ще го държим отговорно наравно с всички партии, които участват и подкрепят правителството”, заяви Томислав Дончев.

От ДПС искат първо да видят състава на кабинета и програмата му, преди да решат дали да го подкрепят. На въпрос дали има вариант това да се случи Мустафа Карадайъ отговори: „Не противоречи на законите на физиката”.

Основните задачи пред новото мнозинство са две - приемане на държавния бюджет и спешна съдебна реформа, която включва и отстраняването на обвинител номер 1 Иван Гешев.

ВСИЧКО ЗА НОВОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.