За девета поредна година инициативата „Дни на донорството“на фондация „Майки за донорство“ дава шанс за бебе

Спря ли пандемията мечтите за деца на хиляди български семейства с репродуктивни проблеми? За девета поредна година инициативата „Дни на донорството“на фондация „Майки за донорство“ се състои, за да даде шанс за бебе на стотици български семейства. 50 000 семейства чакат за донор на яйцеклетки. Гости в студиото на "Социална мрежа" са Мариела Куртева, донор и управител на фондацията и Мария Манчева, станала майка чрез донорство на яйцеклетки.

Според Мариела Куртева вече са прегледани над 100 жени, още 40 дами пък имат записани часове. "Много рядко се случва едно семейство да получи донор и да няма бременност и раждане. Ако има неуспех, отново се прави трансфер на яйцеклетки", обясни тя. И допълни, че няма достатъчно донори.

"В повечето клиники има недостиг. За донор се чака между 6 месеца и година. Дори да има желаещи, се правят най-напред прегледи и изследвания, при които да се потвърди, че жената може да бъде донор. След това се получава одобрение, планува се процедурата и започва стимулация чрез хормонални инжекции в продължение на 10 дни", сподели Куртева.

Защо е важно плановете за късно раждане да се консултират с лекар

Мария пък разказа, че през 2008 г. започват да правят опити за деца. "Минахме през няколко процедури с мои яйцеклетки, но те или не можеха да се оплодят или не можеха да се развият. Преди 5 години станахме част от програмата "Дни на донорство". Успяхме на 9-тия опит", заяви тя.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.