Коментар на Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" и Красимир Дачев от БТПП

Синдикати и бизнес на противоположни мнения за готвените съкращения в държавната администарция с 15%. Идеята  дойде от Асен Василев от "Продължаваме промяната", който се очаква да бъде финансов министър в евентуалното редовно правителство. 

„Трябва да си зададем въпроса защо се прави подобно нещо? Има три ясни цели – да се освободи място за новата клиентела, за „нашите хора”.  Подобно нещо е правено и преди. На второ място – някои действия, които се плащат през бюджета, да бъдат аутсорсвани. Обикновено става дума за счетоводни и правни услуги. Третата цел е да бъде „нахранена тълпата”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов по повод обявените планове да бъдат съкратени 30 хиляди държавни служите до края на 2022 година.

По думите му има заявка за създаването на три нови министерства. „Как ще съкратим администрацията и ще създадем три нови министерства”, попита той.

Синдикати готови за протест, ако се съкращава държавна администрация

„Това намерение не е нещо ново под слънцето”, коментира и зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев. По думите му съкращението на държавната администрация е наложително и не може да се отлага.

„Не се подобрява качеството на услугата. Чиновникът лимитира скоростта и качеството на услугата с присъствието си. Премахването на гишето ще премахне  и хранителната среда за корупцията. Електронизацията ще намали и цената на услугата, а по-малкият брой на служителите ще увеличи заплатите на останалите работещи и ще направи професията по-привлекателна”, категоричен е той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.