Бюрократични пречки спъват одобрението й

Световната здравна организация (СЗО) отлага одобрението на ваксината Sputnik V единствено поради бюрократични пречки, каза пред вестник La Nacion Кирил Дмитриев, ръководител на Руския фонд за преки инвестиции (RFIF).

Каква е разликата между ваксините срещу COVID-19?

Според него руската страна не вижда особени проблеми с разпознаването на лекарството, тъй като ефективността на ваксината е потвърдена от публикации в авторитетни медицински списания и реални данни от цял ​​свят. „Руското министерство на здравеопазването поддържа тесни връзки със СЗО и разбираме, че все още има малки пречки по пътя ни, но те са от изключително бюрократичен характер“, подчерта Дмитриев.

Сега Sputnik V е одобрен от регулаторните органи в 71 държави с общо население от четири милиарда души и е вторият по големина в света по отношение на ваксинациите. Данните от двете клинични изпитвания и използването на Sputnik V в различни страни (Аржентина, Сан Марино, Сърбия, Унгария, Бахрейн, Мексико, Обединени арабски емирства, Беларус) показват, че това е една от най-безопасните и ефективни ваксини срещу SARS-CoV - 2.

Над 8 млрд. поставени ваксини срещу COVID по света

„Трябва също да се отбележи, че ваксинацията със Sputnik позволява влизане в повече от 100 държави. Ваксинираните със Sputnik V могат да посетят 31 държави и няма да им бъдат искани допълнителни документи за COVID-19. И когато СЗО най-накрая одобри лекарството, броят от такива страни ще се увеличи", каза ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции (RFIF) Кирил Дмитриев.

Sputnik V, разработен от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Гамалея“, с подкрепата на RFIF, получи сертификат от Министерството на здравеопазването през август 2020 г. и стана първата регистрирана ваксина срещу коронавирус в света.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС