Най-висок процент на заразени е във възрастовата група от 5 до 14 години

Всеки десети човек в европейския регион на СЗО ще бъде заразен с COVID-19 до края на тази седмица. Това заяви регионалният директор на организацията Ханс Клюге на брифинг.

Европа се опитва да спре разпространението на Омикрон

"Миналия месец предупредихме, че до началото на 2022 г. може да бъдат загубени още половин милион живота, ако не предприемем спешни действия", каза той. „Мина месец и още 120 000 души починаха, а регионът прибави още 10 милиона случая на COVID-19. До края на тази седмица всеки десети човек в европейския регион ще бъде заразен с COVID-19, което ще бъде потвърдено с лабораторни тестове"

Потвърдиха първите два случая на варианта Омикрон в Румъния

С наближаването на края на годината и сезона на отпуските регистрираните смъртни случаи, дължащи се на COVID-19, са достигнали високо ниво от около 4100 смъртни случая на ден, което е два пъти повече от 2100 смъртни случая на ден в края на септември 2021 г., каза той. Само преди две седмици общият брой на регистрираните смъртни случаи от COVID-19 в 53 държави в региона надхвърли 1,5 милиона.

Над 2400 заразени с COVID-19 за ден

"Процентът на регистрираните случаи се е увеличил във всички възрастови групи, като най-високият процент е във възрастовата група от 5 до 14 години", обясни Клюге. 

Подобрената вентилация и използването на маски трябва да бъдат стандарт във всички начални училища като част от безопасната учебна среда, като същевременно се избягва затварянето на училища и дистанционното обучение, заяви регионалният директор.

"Ваксинирането на децата трябва да се обсъжда и разглежда на национално ниво", добави Клюге.

Той подчерта, че задължителните мерки в никакъв случай не трябва да допринасят за увеличаване на социалното неравенство в достъпа до здравни и социални услуги. Клюге припомни също така, че при въвеждането на ограничителни мерки е необходимо да се полагат грижи за психичното здраве на хората и да се предотвратява домашно насилие.

Той заяви още, че задължителните ваксини трябва да бъдат "абсолютно крайна мярка и да се прилагат, само когато са изчерпани всички други възможни варианти за подобряване на ваксинациите". Отбелязвайки, че в някои случаи задължителните ваксини са увеличили приема, Клюге каза, че трябва да се вземе предвид и ефектът, който задължителните ваксини могат да имат върху "общественото доверие: това, което е приемливо в едно общество и общност, може да бъде неефективно и неприемливо в друго".

Европейският регион на СЗО включва 53 държави и територии и няколко от тях са в Централна Азия. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС