Премиерът Борис Джонсън обяви затягане на мерките

Британският премиер Борис Джонсън наложи по-строги антиковидни ограничения в Англия, като разпореди хората да работят дистанционно, да носят маски на обществени места и да използват ваксинационни пропуски в опит да забави разпространението на новия вариант Омикрон на коронавируса, предаде Ройтерс.

С накърнена репутация след обвинения, че негови служители са празнували на "Даунинг стрийт" по време на коледния локдаун миналата година, Джонсън каза, че Омикрон се разпространява бързо и че няма избор, освен да премине към "План Б", за да спечели време и да постигне поставянето на бустерни дози на повече хора. Макар и не толкова строги като пълните локдауни, които засегнаха негативно икономиката в по-ранните етапи от пандемията, новите мерки могат да ограничат посещението на ресторанти, кафенета и магазини в моловете в навечерието на Коледа и да нанесат нов удар върху финансовото състояние на страната.

"Макар че има шанс картината да се подобри, а искрено се надявам това да се случи, знаем, че безмилостната логика на експоненциалния ръст може да доведе до голямо увеличение на хоспитализациите и така, колкото и да е тъжно, на смъртните случаи", каза Джонсън.

Премиетът който вдигна повечето антиковидни ограничения в Англия през юли, обеща зимата да премине без прибягване до четвърти локдаун, но остави така наречения "План Б" като резервен вариант.

Носенето на маски ще стане задължително на обществени места, а здравният пропуск ще стане задължителен за достъп до нощни клубове и места на масови струпвания на хора.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА