От БСП имали забележки, но проблемите са изгладени, стана ясно след разговор в НС

И последните пречки пред съставянето на редовно правителство изглежда са изгладени. Това стана ясно след двучасова среща на четирите партии, които водят преговори за коалиционно правителство.

От БСП са възразили срещу коалиционното споразумение

В последния момент от БСП са предложили корекции в проектотекста. Притесненията им са били в ресор „Социална политика”. Именно това е наложило днешните консултации. След днешната среща Корнелия Нинова обяви, че свиква утре Националния съвет на БСП, за да одобрят коалиционното споразумение.

От „Да, България” късно снощи заявиха, че са дали мандат на Христо Иванов да подпише споразумението за общо управление.

А Кирил Петков от „Продължаваме Промяната” прогнозира успешен край на преговорите до края на седмицата.

 

Така и трите партии – БСП, ИТН и „Демократична България”, вече са дали окончателно „да”, като това на социалистите трябва да бъде потвърдено и от Националния съвет.

„Финалните текстове са готови. Надяваме се, че утре до края на деня ще имаме напълно оторизирано коалиционно споразумение”, заяви Асен Василев.

„Това, което въведохме като коалиционна култура, е комуникацията да е непрекъсната. Не правим специални срещи за едно или за друго. Комуникацията между партньорите тече непрекъснато”, добави Кирил Петков.

Корнелия Нинова съобщи, че от БСП имали забележки, но те са изгладени. Предстои социалистите да се съберат на Национален съвет в петък в 13 ч.

Текстовете на споразумението ще бъдат публикувани и достъпни за цялото общество, за да може всеки да се запознае с тях, посочи още Василев.

„Може да има отлагане на коалиционното споразумение, но то не е заради боксуване. Всичко е нормален работен порядък, от моя гледна точка. Има някакви теми, по които се водят дискусии, но няма проблем”, коментира съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов.

От "Да, България" късно снощи заявиха, че са дали мандат на Христо Иванов да подпише споразумението за общо управление. БСП се събира утре, за да даде такъв мандат на Корнелия Нинова. А Кирил Петков от "Продължаваме Промяната" прогнозира успешен край на преговорите до края на седмицата.

Бъдещите коалиционни партньори твърдят, че нямат никакви разминавания по отношение на структурата и състава на МС. Така Кирил Петков ще бъде министър-председател, който ще има 5 вицепремиери. Окончателните имена обаче се пазят в тайна.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.