Те не са съгласни с вливането на лечебното заведение в Детската болница „Д-р Иван Митев”

Протест на медици от болница „Лозенец” в София пред прозорците на властта. Лекари от лечебното заведение се събраха първо пред здравното министерство, а после отидоха до президентството и парламента. Причината е решението на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров да слее детската болница „Д-р Иван Митев" с многопрофилната болница „Лозенец".

Според недоволните медици няма как в сградата на бившата правителствена болница да бъде поместена и Педиатрията, защото няма достатъчно места и е невъзможно технически да се случи. Притесняват се още, че ще загубят работата си. Според тях чрез действията на Стойчо Кацаров ще се стигне до закриването и на двете болници. 

Вой на линейки и викове оставка огласиха центъра на София в обедните часове. 

„Това е чиста ликвидация. Не става въпрос за сливане, а поглъщане на университетската болница от педиатричната болница. Детска болница никой няма против да се строи, включително в двора на болница "Лозенец". Но това трябва да стане със строги правила”, заяви директорът на болница „Лозенец” доц. Радосвет Горнев.

МЗ задвижи процедурата по сливане на болници „Лозенец” с Националната педиатрия

В протеста се включиха и студентите от Медицинския факултет на Софийския университет, които използват болница „Лозенец”за база.

„Достатъчно ли е г-н Кацаров, първо ни превърнахте в COVID болница и поставихте под въпрос обучението ни, а сега искате да ни слеете и отново под въпрос, но този път Факултета ни”, заяви Габриела Цекова –студент по медицина.

От Факултета по медицина  прекратиха занятията си и заявиха, че няма да ги подновят, докато решението не бъде отменено.

„Те механично ще се пренесат при нас. Нашите преподаватели и лекари, които са изграждани с години къде ще отидат?”, попита доц. Дорина Асенова, декан на Медицинския факултет към СУ.

За да бъдат чути, лекарите направиха  шествие, като се спряха пред Президентството, пред Министерския съвет, където блокираха  движението  за кратко, и извървяха пътя до Народното събрание, където се наложи шофьорите да спират и да правят  място на линейките със  специален режим, които се включиха в протеста. От МВР и от здравното министерство не успяха да обяснят има ли нарушение на правилата в този случай.

Пред парламента пак се чуха призиви за оставка. В същото време в Народното събрание здравният министър Стойчо Кацаров коментира темата, като  заяви категорично, че няма да отстъпи от решението си.

„Ще имат повече възможности за обучение. Не виждам аргумент. Аз категорично избирам да застана зад интереса на болните деца. Дори това да коства някои служители от сегашната болница да останат без работа”, заяви Кацаров.  

И припомни,че болница „Лозенец” е задлъжняла с 39 млн. лв., така по думите му сливането ще бъде от полза на лечебното заведение.

„Нищо лошо няма да се случи, ще се създадат нови условия за децата, ще се създаде нов корпус има средствата. В Плана за възстановяване сме предвидили на този терен да се постави и протонен ускорител. Когато тези два обекта бъдат реализирани на най-хубавото място в София. Това ще стане най-големият медицински център с приоритет лечение на деца”, заяви Кацаров.

От Здравното министерство заявиха още, че са поканили лекарите от болницата на среща, но засега не са получили отговор.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.