Корнелия Нинова е кандидат за вицепремиер

Единодушно със 138 гласа „за“, нито един „против“ и нито един „въздържал се“ Националният съвет на БСП одобри коалиционното споразумение за съставяне на правителство и одобри кандидатите на БСП за вицепремиер и министри: вицепремиер и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, министър на труда и социалната политика Георги Гьоков, министър на туризма Христо Проданов, министър на земеделието Иван Иванов. 

Ето кои ще бъдат предложенията на БСП за министри

От БСП казаха, че тече подготовка за извънредно заседание на Народното събрание в понеделник.

„Ако успеем утре да подпишем споразумението и мандатът бъде връчен през почивните дни, възможно е до края на деня в понеделник България да има ново правителство”, заяви Атанас Зафиров.

БСП ще има четири министерства плюс вицепремиерско място. Заслужено, според представители на партията, то ще отиде за лидера им - Корнелия Нинова.

„Моето мнение е, че тя има пълното право да участва в управлението на страната”, заяви проф. Георги Михайлов.

„Подкрепям Корнелия Нинова за всеки държавен пост, стига да остави партията на мира”, заяви Кирил Добрев.

„Много сложни въпроси чакат БСП, при всяко положение Корнелия Нинова не трябва да е председател на БСП, може да е вицепремиер”, заяви Антон Кутев.

Дали ще бъде поискано Нинова да напусне председателското място в БСП преди Конгреса на партията, предстои да разберем. Според левите обаче на БСП няма да й лесно в управлението.

„Лично моето мнение беше, че БСП може да участва без да е в изпълнителната власт”, заяви Петър Мутафчиев преди Националния съвет. „Това ти дава възможност да подкрепяш политики, но и да наложиш 4-5 важни неща за БСП и за българските граждани. Нищо не пречеше да поискаме председателското място и да гарантираме мнозинството в Народното събрание”, заяви Петър Мутафчиев.

„Мисля, че колегите са съобразили с това, което искаме - постигнат е баланс”, заяви Румен Гечев.

„Аз мисля, че това ще е тежко управление и за правителството, и за БСП – тук става дума за една типично ляво-дясна коалиция, която обикновено убива левите партии”, смята Антон Кутев.

ВСИЧКО ЗА НОВАТА ВЛАСТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.