От опозицията останаха скептични

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме Промяната". Те от своя страна му го върнаха изпълнен веднага.  А малко по-късно структурата и съставът на проектокабинета "Петков" бяха представени в Народното събрание.

Президентът връчи мандата на „Продължаваме Промяната”, те го върнаха изпълнен (ВИДЕО+СНИМКИ)

Новата изпълнителна власт се обяви за нулева толерантност към корупцията. Номинираните за министри дадоха заявки за пълен четиригодишен мандат. От опозицията обаче остават скептични.

Първият мандат за съставяне на правителство вече е успешно изпълнен. Кирил Петков – кандидатът за министър-председател, дойде на „Дондуков” 2 с готова папка с имената в новата власт. Преди това обаче президентът Радев му даде друга – тази с мандата, и му припомни, че очакванията на хората към бъдещата коалиция са големи и го призова да не ги разочарова. В отговор Петков обеща, че няма да се губи нито ден и веднага ще започнат със сериозни реформи. Той даде папката с изпълнения мандат, но не прочете имената.

28 дни след изборите – първият шанс за правителство отиде в ръцете на Кирил Петков.

„На добър час! Желая ви успех в изграждането на свободна, демократична, просперираща и европейска България”, пожела президентът при връчването на папката.

„За мен е чест и огромна отговорност да взема тази папка от вас. Идвайки насам, една гражданка ми каза: „Вие ме накарахте да повярвам отново”. Тази отговорност я приемаме присърце”, отвърна Петков. Освен папка обаче - кандидатът за премиер получи и задачи.

„Да се справите с корупцията и беззаконието, с неравенствата и несправедливостта, да изхвърлите задкулисието от държавата. Като министър вие вече се убедихте колко е голяма дълбоката държава”, заръча Радев. Държавният глава постави и срокове. На първо място за реформата в правосъдието.

„Вярвам, че осъзнавате, че ако не постигнете решителни оздравителни промени в прокуратурата и правораздаването още в първите 100 дни, няма как коалицията да спечели битката за бъдещето на България”, категоричен бе той. На призивите на президента – бъдещият премиер отговори с признание.

„Вие започнахте промяната на площада преди месеци, сега е време заедно да свършим работата докрай”, отвърна Кирил Петков. А после дойде ред на обещанията.

„Младите българи в чужбина да видят България като перспективна локация, перспективно място за завръщане. Време е нашите баби и дядовци, майки и бащи да видят България като място за спокоен живот, справедлива старост, справедлива пенсия”, смята съпредседателят на „Продължаваме Промяната”. За да не се губи време – точно две минути, след като връчи папката, президентът получи нова. С подреден проектокабинет.

Кои са кандидат-министрите в проектокабинета „Петков”

„И понеже всеки ден от тук нататък е важен, искам да ви кажа и да ви уведомя за добрата новина, че ще ви върна директно изпълнен мандат със състава и структурата на Министерския съвет”, каза Петков при връщането на мандата. След разговор при закрити врата стана ясно какъв ще е тонът между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 при новата власт.

„Аз много се надявам, че с президента Радев ще продължим да имаме точно този конструктивен начин на работа, както сме имали и до сега. Двете институция трябва да работят заедно, с един глас, особено към нашите международни партньори”, смята Петков. На финала той си тръгна с усмивка от президентството. Където го посрещнаха граждани, за да го поздравят и да му подарят подарък.

Как изглежда проектокабинета на „Продължаваме Промяната”:

Кирил Петков е номинираният за премиер. Той е роден през 1980 година в Пловдив. Предприемач, завършил е магистратура по бизнес финанси в Харвардския университет. Беше служебен министър на икономиката. Семеен, с три деца.

Един от неговите заместници ще бъде Асен Василев, който е номиниран за вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите. Учил икономика в Харвард. Съосновател, заедно с Кирил Петков и Даниел Лорер, на партия "Продължаваме Промяната".

Калина Константинова е предложена за вицепремиер по ефективното управление. Завършила е икономика в колежа Бард в Ню Йорк. Тя е икономист, със силен фокус върху предприемачеството.

Председателят на БСП Корнелия Нинова е предложена за вицепремиер и министър на икономиката и индустрията. Тя е дългогодишен депутат и председател на БСП от 2016 година. Юрист по образование.

Четвъртият предложен вицепремиер е Гроздан Караджов, номиниран и за министър на регионалното развитие и благоустройство. Също юрист по образование. Той има и предишен опит като депутат от реформаторския блок.

От квотата на "Демократична България" за вицепремиер с ресор климатични политики е предложен Борислав Сандов. Той е кандидат за поста министър на околната среда и водите. Известен еколог, завършил е специалност "Туризъм".

Настоящият вътрешен министър Бойко Рашков е номиниран да запази поста си. Николай Денков също би запазил стола си като министър на образованието и науката. Ако кабинетът бъде одобрен, Асена Сербезова ще поеме Министерството на здравеопазването. Даниел Лорер е номиниран за министър на иновациите и растежа. Настоящият служебен премиер Стефан Янев би влязъл в новото правителство като министър на отбраната. Новото име, което чухме днес, е Атанас Атанасов. Той е номиниран за министър на културата. Николай Събев пък е предложен за министър на транспорта и съобщенията.

Христо Проданов е предложен за министър на туризма. А Иван Иванов за министър на земеделието. Георги Гьоков е предложен за нелекото министерство на труда и социалната политика. От квотата на "Има такъв народ" - Теодора Генчовска би поела външните работи. Радостин Василев е предложен за министър на младежта и спорта. Александър Николов трябва да се справи с кризите и предизвикателствата в ресор „Енергетика”.

Ако този състав на кабинета бъде одобрен, "Демократична България" ще поемат правосъдното министерство и очакваната реформа в ресора, като за министър предлагат Надежда Йорданова. Божидар Божанов е предложението за министър на електронното управление.

Петков: Няма да допуснем нито лев да бъде изхарчен по грешен начин (ВИДЕО)

Без много да чака, след като получи мандата, Кирил Петков представи и проектокабинета си.  Официално  и с имена.

„Това са хората, които бяха предложение от всеки един от коалиционните партньори и до днес са предложения, но от понеделник те ще станат министри на България”, посочи той. Към изпълнителната власт тръгвали като един отбор с общи задачи.

„Нашите амбиции са в този състав да управляваме България в следващите 4 години и да свършим всички задачи от договора”, каза още кандидатът за министър-председател. Спазването на правилата ще е гаранция за запазването на състава на кабинета.

„Мотото на това правителство ще бъде нулева толерантност към корупцията. Това ще бъде червената линия, която никой един от министрите не може да премине. Тази коалиция ще бъде в този състав, само ако това мото се спазва”, категоричен бе Петков.

Всеки министър сам ще определя кои да са неговите заместници, а ако някой наруши споразумението,  ще напусне поста си.  Към властта бъдещите министри тръгват със спешни приоритети.

„За COVID кризата – да увеличим възможността за ваксиниране. Не може всеки път през няколко месеца да затваряме икономиката, трябва да се увеличи драстично броят на ваксинираните”, смята съпредседателят на „Продължаваме Промяната”. На този етап бъдещият здравен министър Асена Сербезова не обясни какви ще са действията за справяне с пандемията.

За част от служебната власт министерският съвет ще остане работно място и занапред. От служебен премиер – Стефан Янев ще се заеме с отбраната.

„Приоритетите с управлението на армията, с превъоръжаването, необходимостта от ново въоръжение, към личния състав на армията, към хората, за да се избегнат проблемите с недостатъка на лични състав”, обясни той.

А Бойко Рашков ще продължи да разследва нарушенията  със строителството на магистрала „Хемус”, и не само.

„Ние ще продължим упорито да работим, включително и днес работим по разследването на АМ „Хемус“. И ми се струва, че това ще доведе до някои промени в бъдеще. Надявам се да постигнем необходимите резултати”, заяви той.

Образователният министър ще продължи да търси решения за учениците и онлайн обучението им.

„За мен не беше трудно да се съглася. Ние имаме общи приоритети за това как да се развива България, тази част е лесна, трудното тепърва започва. Рано е да се говори за удължаване на учебната година”, обясни акад. Денков.

Спешно пред бъдещата нова власт ще е овладяването на цените на тока.

„Да преведем българския народ през тази криза, която се очертава зимата. Най-важното е да запазим цените за битовите потребители,  но защо не и за бизнеса”, коментира Георги Гьоков.

Съдебната реформа остава основна цел.

„Измененията в статута на ВСС, ограничаване на правомощията на главния прокурор, закриването на Специализираните съдилища, преструктурирането на КПКОНПИ, така че да не бъде бухалка на властта”, посочи номинираната за министър на правосъдието Надежда Йорданова.

Към властта кандидат министрите гледат с оптимизъм.

„Аз също имам мотивация и се надявам скоро да докажа, че България може да е с много по-добър имидж пред света, много по-добра страна за правене на бизнес”, заяви Борислав Сандов.

„Абсолютно съм убеден, че ще успеем да управляваме с 4-годишен мандат, защото всички условия за това да имаме нова нормална държава и ускорение в икономиката са на лице”, каза Николай Събев.

Електронното управление ще бъде също основен приоритет.

„Това, с което ще започнем, е със сигурност електронната идентификация”, обясни Божидар Божанов

Пред медиите номинираните за властта обещаха да има прозрачност. Ще искат обаче прозрачност и при финансирането на медиите.

В понеделник на извънредно заседание на Народното събрание се очаква да бъде гласуват проектокабинетът. Ако той получи необходимата подкрепа, ще положи и клетва.

След като вече знаем готовия проектокабинет, остава въпросът - кой кое копче ще натисне при гласуването в пленарната зала. Засега едно е ясно - управляващата коалиция има 134 гласа. Срещу тях обаче  застават  опозиционните партии - ГЕРБ , ДПС и „Възраждане”, които имат общо  106 гласа.  А малко след като мандатът днес беше връчен и стана ясно, че имената на новите министри ще станат ясни още днес, от ГЕРБ и „Възраждане” излязоха с коментар.

"Как ще управляват хора, загубили изборите по един брутален начин? Как лидери на партии, сринали се на изборите, ще бъдат вицепремиери и министри? Лидери, на които им поискаха оставката техните избиратели, сиреч не могат да се справят с партията си, понесоха най-ниските резултати в историята си, сега ще излизат и ще ни поучава" заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Одобряваме някои от министрите като Рашков. За други имаме силни притеснения, тъй като смятаме, че имат връзка с някои неправителствени организации, свързани с американското посолство", заяви секретарят на "Възраждане" Деян Николов.

От ДПС засега запазиха мълчание.

ВСИЧКО ЗА НОВАТА ВЛАСТ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.