То беше обявено, след като няколко реки преляха

Бедствие и много щети след проливните дъждове в Южна България. Заради пороите има наводнени къщи и прекъснати пътища. Реки излязоха от коритата си, заляха домове и подкопаха пътища. Заради проливните дъждове се активизираха и свлачища.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Остава бедственото положение в Неделино, Рудозем и Девин. То беше обявено, след като в нощта срещу неделя реките Арденска, Чепинска, Елховска и Неделинска преляха. 

Голяма част от Рудозем и околните села останаха без ток през вчерашния ден. Паднал мост изолира днес хора в село Елховец. "Става дума за 10 човека, до които не може да се стигне с превозни средства. Днес ще се направи пешеходен мост", обясни кметът Румен Пехливанов. И допълни, че за час река Елховска е повишила нивото си с 1,5 м. "Няма населени места без ток. Освен този паднал мост има и втори компрометиран. Наводнена е спортната зала в Рудозем, паднаха подпорни стени. Почвата се свлича на произволни места - на републиканската и общинската пътна мрежа", подчерта той.


Снимка: "Моята новина"/Асен Асенов

Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев заяви, че обстановката в областта е тежка. „Най-засегнатите общини са Смолян и Девин. Село Мугла е откъснато. Вчера от Общината са успели да пробият и да доставят хляб, продукти от първа необходимост и лекарства. До селата Триград, Жребево и Кестен няма достъп. Има такъв по горски пътища. Към момента няма бедстващи хора”, каза той.

Частично бедствено положение е обявено в Садово, след като дигата на река Чая се скъса на три места и заля стотици декари земеделска земя. Под вода са и новоремонтирани общински пътища.

„От „Напоителни системи” са докарали техника, но това не решава проблема, тъй като дигата на реката е изцяло компрометирана през годините”, каза кметът на Садово Димитър Здравков.

„Нивото на реката в момента е нормално. Засега няма проблем, но прогнозата е, че ще вали и не знаем какво може да се случи”, коментира още той.

Много от потърпевшите производители нямат достъп до потопените си ниви, за да огледат щетите. „Около 3000 лева имам разходи за тор, за нораване, за работници и сега пак нивата е под вода”, каза Василка Божева.

Производителите са гневни - бедствието ги спохожда за шести път за последните три години, а решение на проблема няма.

От Напоителни системи, чиято отговорност е стопанисването на дигите, започнаха аварийно укрепване. „Започнаме с укрепването на десния бряг и почистването от дънери и до края на деня мисля, че ще се справим”, заяви Костадин Чолаков - управител на „Напоителни системи“- клон „Марица”.

В Благоевградско няколко общини също обявиха бедствено положение. Най-тежко е положението в Петрич, Гърмен, Симитли и Благоевград.

Беласица е едно от селищата, които са най-пострадали от водното бедствие. В селото придошлите дерета запушват канализацията, а водата избива в дворовете. Петър Ангелов от вчера има собствена река, която минава през имота му. „В момента е невъзможно да се извадят колите. С малко дете съм, Опитваме се някак да се справиме”, каза той.

Дъждът в Беласица е разрушил няколко улици. Наводнени са десетки къщи.

Селото е на границата с планина Беласица. Водата от придошлите дерета за минути е помела всичко по пътя си.

„Има много залети дворове и градини, както и наводнени мазета и отнесени улици. На много места се виждат и водопроводни и канализационни тръби. Поне половината от улиците в селото са непроходими”, каза кметът на селото Велик Филчев.

Водите на река Струма са подкопали основите на моста към благоевградското село Покровник. На място са екипи на полицията и Областното пътно управление. Взето е решение за затваряне на участъка, свързващ населените места в този район с областния център. Обходният маршрут за и от града е през митническия терминал. 

Източник: БГНЕС

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ: Наводнения, свлачища и затворени пътища в страната (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кметът на община Петрич Димитър Бръчков е издал заповед, с която обявява бедствено положение, считано от полунощ на 13 декември, съобщиха от Общината. Заповедта е издадена след анализ на събитията от изминалото денонощие и на нанесените значителни материални щети, които придошлите дерета и свлечена земна маса са нанесли върху общинската инфраструктура и имоти на граждани - сгради, оранжерии, земеделски площи.

Все още няма достъп до водохващането на град Петрич, защото пътят е отнесен от водата. Идентична е ситуацията и с помпите на първи подем при река Струмешница. От Общината посочват, че това изправя Петрич през опасност от безводие и режим на питейната вода.

С тежки щети след валежите са и в Петрич. Къщата на Надежда Масларска е оцеляла, но всичко е в кал. „Образували са се пропасти, които са може би метър и половина дълбоки. Има свлечени дървета и огромни камъни. Колите се носеха вчера. Къщите за секунди се пълнеха с вода, кал, камъни и дървета”, разказа тя.

В Гърмен ситуацията е критична. Там дъждовете отнесоха главен водопровод и седем села са без вода. Възможно е спешно да се премине към режим на водата и временно затваряне на училища и детски градини.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.